Pobieram z formularza dane: $tytul, $id_rodzaj, $id_nosnik.
W/w dane mają posłużyć mi za wytyczne do wyszukiwania w bazie odpowiednich wierszy. Napisałem instrukcje warunkową która w zależności od podanych przez uzytkownika danych uruchamia zapytanie do bazy.
Gdy uzytkownik wpisuje wszystkie dane czyli: tytul, rodzaj i nosnik akcja konczy sie powodzeniem. Jesli natomiast podaje jedynie tytul to niestety niedziala to prawidlowo.
<?php { $q = \"SELECT * FROM pozycje WHERE tytul LIKE '%$tytul%' and id_rodzaj = '$id_rodzaj'-1 and id_nosnik = '$id_nosnik'-1 \"; //$id_rodzaj - 1 bo pobrana wartosc z formularza jest zwiekszona o 1 w stosunku do wartosci w azie danych(raczej nie tu tkwi problem - raczej) } elseif (isset($_POST['tytul']) and $id_rodzaj == 1 and $id_nosnik == 1) //przyrownuje $id_rodzaj i $id_nosnik do 1 bo takie maja wartosci gdy uzytkownik n ewybierze inaczej. { $q = \"SELECT * FROM pozycje WHERE tytul LIKE '%$tytul%'\"; } else { exit; } ?>
Kombinowałem już ze skladnia i funkcjami na kilka sposobow. Szukałem równierz w manualu mozliwosci zwiazanych z instukcja switch ale z tego co wyczytalem nienadaje sie do czegos takiego (Tablice lub obiekty nie mogą być użyte, o ile nie zostaną przekształcone w jakiś typ prosty.)
Jesli w ktoryms momecie niewyrazilem sie jasno prosze o zwrocenie uwagi.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.