Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Połączenia z dwoma MySQL - błąd przy pobieraniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Niree
Hej, postanowiłem pobawić się trochę w multibazy.
Mianowicie nadałem identyfikator swoim połączeniom oraz zapytaniom.

Np.
  1. $dbh1 = mysql_connect($host, $user, $pass);
  2. mysql_select_db("$base", $dbh1);
  3. mysql_query("set charset utf8_polish_ci", $dbh1);
  4.  
  5. $dbh2 = mysql_connect($host2, $user2, $pass2);
  6. mysql_select_db("$base2", $dbh2);

No i jest klops.
  1. $sprawdz_uzytkownika = zapytanie("SELECT * FROM $tbuser WHERE xxxxx='xxxxx', $dbh1);

Wyrzuca:

1. Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/panel/login.php on line 37
  2.  
  3. Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/panel/login.php on line 38

Warto podkreślić, że przed nadaniem identyfikatorom zapytaniom, wszystko hulało aż miło :-)

Co może być tutaj nie-halo?
viking
Podstawowym błędem jest to, że używasz przestarzałego sterownika mysql. Te czerowne ramki ktoś w ogóle czyta? Później sprawdź var_dumpem zmienne.
Pyton_000
Temat: Najczestsze bledy
Niree
Dzięki za zainteresowanie. Aktualnie testuję sobie skrypt, później będę to optymalizował i przeniosę się na PDO. Ale odnośnie problemu:
//edytuję. Boże jaka głupota, aż mi wstyd biggrin.gif

Stworzyłem funkcję "zapytanie", gdzie nie uwzględniłem indeksu bazy. I zapytanie robiło się cały czas do ostatniego połączenia. Masakra. Dzięki za pomoc :-)
viking
Jaki sens ma testowanie czegoś jeśli będziesz się przenosił? Za 14 dni jest koniec PHP5, później tylko łatki bezpieczeństwa. A wraz z nim definitywny koniec mysql. Testowanie martwej technologii to cofanie się w rozwoju.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.