Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Prośba o pomoc w migracji 5.6 do 7, prestashop w tle
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kafeibwa
Witam Forumowiczów,
Uprzejmie proszę o pomoc jak bezpiecznie wykonać w kilku krokach migracje z php 5.6 do 7 z prestą w tle. Mój system to debian jessie.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
nospor
Instalujesz php7
Przepinasz serwis na php7
Poprawiasz cala mase bledow w kodzie ktore ci wyskocza
smile.gif

ps: to wszystko rzecz jasna robisz wpierw na serwerze testowym tudziez lokalnie.
kafeibwa
Cytat(nospor @ 27.12.2016, 15:10:09 ) *
Instalujesz php7
Przepinasz serwis na php7
Poprawiasz cala mase bledow w kodzie ktore ci wyskocza
smile.gif

ps: to wszystko rzecz jasna robisz wpierw na serwerze testowym tudziez lokalnie.

myślałem, że będzie łatwiej sad.gif
hmm, z tego co rozumiem to instaluje dodatkowo obok wersji 5.6, wersje 7
zapewne musze zweryfikować też jakie mam rozszerzenia php i również je zaisntalować w nowych wersjach (dpkg -l | grep php)

następne kroki to jednak zagadka, jak deaktywować (usunąć) starą wersje i aktywować nową?

Przepraszam za lamerskie pytania...
IProSoft
Nie napisałeś nic o systemie, środowisku itp.

nospor napisał Ci abyś nie sprawdzał tego na serwerze( działanie skryptu na PHP7), tylko lokalnie ewentualnie na innej maszynie aby uniknąć niedostępności strony.

A co do instalacji PHP7 to może napisz do administracji serwera jeśli nie czujesz się pewnie w temacie, a jeśli chcesz to robić samodzielnie poszukaj na stronach zagranicznych(server upgrade php version), tutoriali jest masa i nie powinieneś mieć z tym problemu.

kafeibwa
Cytat(IProSoft @ 29.12.2016, 12:19:20 ) *
Nie napisałeś nic o systemie, środowisku itp.

nospor napisał Ci abyś nie sprawdzał tego na serwerze( działanie skryptu na PHP7), tylko lokalnie ewentualnie na innej maszynie aby uniknąć niedostępności strony.

A co do instalacji PHP7 to może napisz do administracji serwera jeśli nie czujesz się pewnie w temacie, a jeśli chcesz to robić samodzielnie poszukaj na stronach zagranicznych(server upgrade php version), tutoriali jest masa i nie powinieneś mieć z tym problemu.

Środowisko to debian jessie, server vps ssd od ovh, zatem pewnie ze wsparciem nie za ciekawie

Tutków masa ale zazwyczaj do wersji 5.6 a nie do 7 i najwięcej to do innych dystrybucji sad.gif

Jak próbowałem i zaaktualizowałem to potem presta mi się wywala. Gubie się na tym etapie przepięcia i wywalenia 5.6. No nic będę kombinował może gdzies coś doczytam jeszcze. W każdym razie dziękuje za pomoc.
nospor
Cytat
Jak próbowałem i zaaktualizowałem to potem presta mi się wywala.
Wlacz wyswietlanie wszystkich bledow i poprawiaj pokolei bledy. Jak ktoregos nie bedziesz wiedzial jak to pisz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.