Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z mysql'em
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gilbo
Mój tytuł tematu jest taki nie precyzyjny ponieważ nie wiem gdzie jest błąd sad.gif .
Mam taki kod:
  1. <?php
  2. $sql = &#092;"INSERT INTO wyniki VALUES ('$url', '\".$_POST['nazwaw'].\"');\";
  3.  
  4. $mysql=mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal') or die('Nie udało się połączyć z bazą danych. ' . mysql_error());
  5. $mysql=mysql_select_db('wyniki');
  6.  
  7. $wynik=mysql_query($sql);
  8. if(!$wynik) die(&#092;"Nie udało się zapisać pliku! \".mysql_error());
  9.  
  10. ?>
i wywala mi taki błąd: Nie udało się zapisać pliku! Nie wybrano żadnej bazy danych. Co się dzieje?questionmark.gif przecież wybieram bazę 'wyniki'
Kuziu
omg sorki =[

chory jestem i nie myśle =[

Dopisz

1. <?php
  2.  
  3. $mysql=mysql_select_db('wyniki') or die(mysql_error());
  4.  
  5. ?>
gilbo
Cytat(Kuziu @ 2005-02-12 22:47:38)
To spojrz na 1 linie kodu ... czy jest ona wykonywana po połączeniu z bazą czy przed questionmark.gif

omg

Ta pierwsza linia nie potrzebuje połączenia z mysql'em bo to tylko przypisanie wartości do zmiennej dry.gif

EDIT: zresztą i tak nie działa jak to dam po połączeniu sad.gif
popbart
A posiadasz auto_increment ?
  1. <?php
  2. $sql = 'INSERT INTO wyniki VALUES (default,'.$url.', \"'.$_POST['nazwa'].'\")';
  3. ?>

I co mówi mysql_error ?
gilbo
Cytat(popbart @ 2005-02-12 22:56:44)
A posiadasz auto_increment ?
  1. <?php
  2. $sql = 'INSERT INTO wyniki VALUES (default,'.$url.', \"'.$_POST['nazwa'].'\")';
  3. ?>

nie mam żadnego auto_incrementu. Ale wydaje mi się, że to nie jest wina polecenia SQL bo by mi wywaliło błąd Something is wrong in your syntax obok cośtam... a ja mam że Nie wybrano żadnej bazy danych sad.gif ...

EDIT:ehh jestem debilem mad.gif wpisałem nazwe tabeli zamiast nazwy bazy danych...
Kuziu
  1. <?php
  2.  
  3. $mysql=mysql_select_db('wyniki') or die(mysql_error());
  4.  
  5. ?>

dopisałeś to ?
coś zwraca ?

No widzisz ... lepiej dopisać wszędzie mysql_error() ... wtedy napewno będcziesz wiedział co jest nie tak ...
escaflowne
Czemu dwa razy deklarujesz zmienną $mysql?

Lepiej zmień:
  1. <?php
  2. $mysql=mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal') or die('Nie udało się połączyć z bazą danych. ' . mysql_error());
  3. $mysql=mysql_select_db('wyniki');
  4. ?>

na
  1. <?php
  2. $polaczenie = mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal') or die('Nie udało się połączyć z bazą danych. ' . mysql_error());
  3. if($polaczenie){
  4. $pol_baza =mysql_select_db('wyniki');
  5. if($pol_baza){
  6. // wykonanie zapytania
  7. }
  8. }
  9. ?>
Semix
Witam ...
spróbuj to zadziala ;]

<?php

$mysql=mysql_connect("localhost", "root", "krasnal") or die("Nie udało się połączyć z bazą danych. ". mysql_error());
$mysql=mysql_select_db("wyniki");

$sql = "INSERT INTO wyniki VALUES ('$url', $_POST['nazwaw'])";

$wynik=mysql_query($sql);
if(!$wynik) echo("Nie udało się zapisać pliku! ".mysql_error());

?>
Semix
Ooops sorki za błąd jeszcze raz podaje ;P

1. <?php
  2. $mysql=mysql_connect(&#092;"localhost\", \"root\", \"krasnal\") or die(\"Nie udało się połączyć z bazą danych. \". mysql_error());
  3. $mysql=mysql_select_db(&#092;"wyniki\");
  4.  
  5. $sql = &#092;"INSERT INTO wyniki VALUES ('$url', \".$_POST['nazwa'].\")\";
  6.  
  8. if(!$wynik) echo(&#092;"Nie udało się zapisać pliku! \".mysql_error());
  9. ?>
Gość_Magic
Sorry, ale czy tabela "wyniki" istnieje i zawiera odpowiednie kolumny??

Jeśli tak, to zamień if (!$wynik) na if ( $wynik == FALSE ).
Ociu
Spróbuj:
  1. <?php
  2. mysql_connect(&#092;"localhost\", \"root\", \"krasnal\") or die(mysql_error());
  3.  
  4. mysql_select_db(&#092;"wyniki\") or die(mysql_error());
  5.  
  6. mysql_query(&#092;"INSERT INTO wyniki VALUES ('$url', '\".$_POST['nazwa'].\"')\") or 
  7. ?>

pozdrawiam
miedzna
Cytat(gilbo @ 2005-02-12 22:06:31)
Mój tytuł tematu jest taki nie precyzyjny ponieważ nie wiem gdzie jest błąd sad.gif .
Mam taki kod:
  1. <?php
  2. $sql = &#092;"INSERT INTO wyniki VALUES ('$url', '\".$_POST['nazwaw'].\"');\";
  3.  
  4. $mysql=mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal') or die('Nie udało się połączyć z bazą danych. ' . mysql_error());
  5. $mysql=mysql_select_db('wyniki');
  6.  
  8. if(!$wynik) die(&#092;"Nie udało się zapisać pliku! \".mysql_error());
  9.  
  10. ?>
i wywala mi taki błąd: Nie udało się zapisać pliku! Nie wybrano żadnej bazy danych. Co się dzieje?questionmark.gif przecież wybieram bazę 'wyniki'

Najpierw dodajesz do bazy a później łączysz się smile.gif chyba powino byc na odwrót ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.