Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][HTML][PHP]Zawartość pola z ID w innym miejscu na stronie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
as80
Witam potrzebuje prostego sposobu na wyświetlenie zawartości pola z danym ID w innym miejscu

mam takie ukryte pole z ID "p1"
<p id="p1" class="ukryty">TEST</p>

teraz w innym miejscu strony, lub w wielu miejscach chce wyświetlić zawartość czyli słowo TEST

wiem że to pewnie proste ale proszę o pomoc.
as80
ok dodałem takie coś co pewnie wczytuje ten id ale jak go wyświetlić?

1. document.getElementById('p1');
viking
Czyli kolega z tych co słowa pisanego nie rozumieją tylko muszą mieć film na yt? Przecież jest wszystko opisane w artykule.
as80
W artykule jest opisane coś troszkę innego.

Mi chodzi o to aby daną wartość wpisać w jedno miejsce i gdy ją zmieniam aby zmieniała się we wszystkich innych w którym ją dodam aby nie musieć zmieniać wszędzie.
Problem w tym że nie wiem jak zaczytać i wyświetlić tą wartość z pola.

Może dla kogoś kto zna javascript to pestka, jednak nie każdy zna i po to są fora.
viking
Możesz np przez innerHTML. Tak, jest to napisane.
as80
W podesłanym artykule chodzi o zastąpienie czegoś czymś innym.
Mi nie chodzi o zastępowanie tylko wyświetlenie w html czegoś co już zostało zdefiniowane w innym miejscu.
Nie znam js i nie wychodzi mi to czy ktoś może pomóc?
viking
W artykule jest opisane jak dowolny węzeł wstawić w dowolnym miejscu czyli to o co pytasz. Ale ty czekasz po prostu na gotowca
Kod
<p id="p1" class="ukryty">TEST</p>
<span></span>
<span></span>

var t = document.getElementById('p1').innerHTML;
document.querySelectorAll('span').forEach(function(k, v) {
  k.innerHTML = t;
});
as80
Nie zadziałało, w konsoli takie coś
102 Uncaught TypeError: Cannot read property 'innerHTML' of null

OK udało się pełna instrukcja powinna wyglądać tak:
  1. document.addEventListener('DOMContentLoaded', function() {
  2. var t = document.getElementById('p1').innerHTML;
  3. document.querySelectorAll('span').forEach(function(k, v) {
  4. k.innerHTML = t;
  5. });
  6. }, false);

Dzięki serdeczne za pomoc.
viking
To zależy gdzie osadziłeś kod. Na początku czy końcu strony. Weź poczytaj jakieś podstawy js chociaż.
as80
tyle że teraz wkleja mi ten tekst wszędzie gdzie mam <span> a chce tylko w jednym miejscu
viking
No to wybierz sobie właściwy element. Ile ty masz lat? Ja mam za ciebie zgadywać gdzie ty chcesz to wstawić?
as80
Sorki za moją niewiedzę, dzięki za pomoc, zamieniłem span na h6, już wszystko ok. yahoo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.