Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: menu pokazujące treść html bez przeładowania stron
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
swist666
Witam,

Mam problem: mamy menu przykładowo ma 3 opcje po kliknięciu na jedną z opcji ma pojawić się treść html, a po kliknięciu na 2-gą opcję tekst przypisany pierwszej znika a w jego miejsce pojawia się tekst przypisany drugiej opcji. Nie wiem jak to zrobić może Java-script bo php to po pierwsze strona musiała by się przeładować czego chcę uniknąć, po drugie nie mam możliwości umieszczania skryptów php akurat na tym serwerze …

Proszę o pomoc
NuLL
Z javaScriptu za dobry nie jestem tongue.gif Robisz sobie np. DIV-a na stronie. Dajesz mu jakąś nazwę. I potem możeśz zmieniać zawartość
Kod
document.nazwa_diva.innerHtml="jakis tam htmlek";

Czy jakoś tak - poszukaj gdzieś - jak znjade chwile czasu to wkleje coś działającego.
swist666
mało mi to pomogło :/

mało się na tym znam i nie wiem co wpisać w <a href=""> żeby pokazała się ta warstwa ... bo samego diva już mam
tts
troche zbyt ogolnie opisales problem, bo jego rozwiazanie zalezy od konkretnego przypadku. proponuje sprobowac:
1. menu rozwijane
2. menu otwierane
3. menu drzewiaste
4. http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex1/index.html
i mozna by tak wymieniac...
generalnie idea polega na ladowaniu tresci, ktora ma pojawic sie po kliknieciu do diva i dynamicznym zmianie styli z display:none na display:block i odwrotnie.
swist666
generalnie to chodzi o to że po prawej stronie jest menu na ktorym sa rozne pozycje a po prawej miejsce na tekst i ew. obrazek przypisany do tej opcji w menu
tts
no wiec przykladowo:
HTML
Kod
<a href="#" onclick="javascript:pokazUkryj(1)">pozycja 1</a>
<a href="#" onclick="javascript:pokazUkryj(2)">pozycja 2</a>
<div id="poz1" style="display:none;">
    tresc dla pozycji 1
</div>
<div id="poz2" style="display:none;">
    tresc dla pozycji 2
</div>

JS
Kod
    function pokazUkryj($parametr) {
    // $parametr - wartosci: 1 2
  if($parametr == 1) {
     document.getElementById("poz1").style.display = "none";
     document.getElementById("poz2").style.display = "block";
  }
  else {
     document.getElementById("poz1").style.display = "block";
     document.getElementById("poz2").style.display = "none";
  }
    }

propagacja na wiecej pozycji w menu nie powinna juz stanowic problemu tak samo jak wymiana <a href=... na np. diva...
swist666
Dokladnie o to mi chodzilo biggrin.gif

WIEEEEEEEEEEEELKIE DZIEKI ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.