Potrzebuję pomocy właściwie jeszcze zanim zaczynam zabawę z PHP. Próbowałam wertować internet w poszukiwaniu co jeszcze może stwarzać problem ale już skończyły się porady.
Mam Windows 10. Mam zainstalowane MS visual c++ 2015 - 2019 dla x64
Mam zainstalowany Apache24 i test po wpisaniu http://localhost prawidłowo pokazuje " IT WORKS". Httpd.conf skonfigurowany wg standardowych instrukcji z dodaniem kilku linii odnoszących się do bibliotek php7.
Apache24 jest w folderze c:/Apache24
Z php.net pobrałam Zip VC15 x64 Thread Safe , pakietu debugowania i pakietu programistycznego nie pobierałam bo samouczki nie wskazywały na potrzebę robienia tego.
Do folderu c:/PHP7 wypakowałam zip. Edytowałam ścieżkę zmiennej środowiskowej dodając wskazanie na c:/php7. Wg samouczków odznaczyłam i przerobiłam wszystko co potrzebne w php.ini.
Po utworzeniu pliku php z kodem phpinfo() i nazwaniu go show_version.php, wrzuceniu do folderu apacha "htdocks" i wywołaniu w przeglądarce localhost/show_version.php prawidłowo pokazuje mi wszystkie informacje (porównywałam z tymi w samouczkach).
Jednak gdy próbuję utworzyć zwykły plik test.php z kodem <?php echo "test PHP"; ?>, wrzucam go do htdocks, wywołuję przez localhost/test.php, przeglądarka pokazuje mi białą stronę, ale wywołanie kodu źródłowego przez ctrl+u pokazuje, że odniesienie jest dobre

Miałby ktoś jakiś pomysł co jeszcze mogłabym sprawdzić, żeby to zaczęło działać?