Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Oracle][PHP] "zawieszanie" index.php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
toomash
Cześć,

w pliku *.ini mam zdefiniowane parametry do weryfikacji baz danych oracle: sid,user,host,ip itd.
Jeżeli w momencie sprawdzania stanu baz danych jedna z nich lub host na której jest nie są dostępne np. nie odpowiadają na ping index.php prezentując wynik w przeglądarce zawiesza się na tej pozycji i nie weryfikuje dalej kolejnych baz.

Czy chodzi o $conn i if (!$conn) {$m = oci_error(); $ret=array... questionmark.gif return $ret; questionmark.gif
Proszę o pomoc, która funkcja ew. warunek odpowiada za to aby w takim przypadku wyrzucał błąd i kontynuował sprawdzanie pozostałych elementów.

viking
Jeśli baza dłużej nie odpowiada (timeout) to będziesz miał zawieszenie na ustalony okres timeoutu. W dokumentacji oci_connect masz podane jak obsłużyć błąd.
toomash
Dzięki.
Próbowałem skorzystać z:
https://www.php.net/manual/en/function.oci-connect.php

"... If you want to specify a connection timeout in case there is network problem, you can edit the client side (e.g. PHP side) sqlnet.ora file and set SQLNET.OUTBOUND_CONNECT_TIMEOUT. ...."

wpisałem do sqlnet.ora ale nic się nie zmieniło.
Weryfikuje bazy dochodzi do której nie może się podłączyć (chwilowa niedostępność w sieci) i się zawiesza na 99%

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.