Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PROBLEM Z GINACYMI DANYMI PRZESYŁANYMI PRZEZ POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
falkor
Napotkałem następujący problem.Mam plik B.php do ktorego sa wysylane wartosci przez POST z innego pliku (A.php) z formularzem.Plik B.php zawiera takze INPUT w ktory uzytkownik musi wpisac poprawne haslo by dane przeslane z
A.php do B.php mogly zostac wyslane do bazy przez jakis plik C.php.
Problem robi sie gdy uzytkownik wpisze bledne haslo, bowiem ponowne wczytanie pliku B.php powoduje zniszczenie wszystkich danych przeslanych POSTEM z pliku A.php.Umieszczesnie ich w SESSION tez nie wiele da bo przy drugim wczytaniu pod zmienne sesyjne poleca puste wartosci.Zakladanie zas na kazda taka zmienna warunku jest mozliwe ale nie jest chyba najlepszym rozwiazaniem.
Pytanie wiec brzmi jak to rozwiazac?Problem o tyle wazny ze wydaje sie byc czesto stosowany w roznych serwisach.Czy w ogole mozna to rozwiazac w php czy potrzebna bedzie JS?

Dziekuje za wszelka podopowiedz! sad.gif
strife
Witam,

Mało zrozumiałem, ale myślę że header załatwi sprawę, mianowicie jeśli hasło wpisane w formularzu nie będzie się zgadzało z tym wpisanym w bazę danych, jakiś plik etc. to nastąpi przekierowanie na stronę D.php z błędem.

Pozdrawiam!
falkor
Nie chodzi o przekierowanie.Jasniej chyba sie juz nieda tego wytlumaczyc.Masz formularz na jednej stronie, na drugiej CI sie wyswietli to co zes wpisal w formularz i jak zatwierdzisz haslem ktore bedzie poprawne to CIe przekieruje na trzecia z napisem "Informacje zostaly wyslane" i przyciskiem powrot.Problem jest jesli ktos poda zle haslo, bo powinna sie pojawic jescze raz strona z wyswietlonymi danymi i polem na wpisanie hasla, ale dane sie nie wyswietla bo wchodza przez POST i przy przeladowaniu strony gina.Czy teraz jasniej?
strife
Tak, jaśniej. smile.gif

Więc myślę, że to co jest na tej drugiej stronie można przechowywac w sesji - oczywiście zależy co ta storna B wyświetla. Ewentualnie, można tworzyć plik tekstowy z zawartością wygenerowanej strony B i postawić warunek, że jeśli plik istnieje taki jak aktualna sesja to zamiast wczytywać danych z strony A wysłanej POST niech wczyta z tego pliku, bazy. Ja tylko to tak widzę, ewentualnie ciastka.

Pozdrawiam!
falkor
Rozwiazalem ten problem w koncu przez input hidden.Plik to kiepskie rozwiazanie gdy wazne jest bezpieczenstwo (tak mi sie wydaje) a do bazy to wlasnie chcialem te dane zapisac ale po podaniu hasla winksmiley.jpg a nie przed.
DzienX za rady (naprowadzily)winksmiley.jpg
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.