Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niedziałające Apache:(
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
krzemian
Ja już nie daję rady, miałem formata, chciałem zainstalować apacha i kicha. Na początek - mam Windę ME. Wiem, że najgorsza z możliwych, ale jak ten komp był kupowany to byłem za młody żeby decydować:). Po instalacji apacha, przy próbie połączenia przez konsolę otrzymuję komunikat:

Cytat
"(...) socket operation on non_socket: make_sock for address 0.0.0.0:80, apr_socket_opt_set: <SO_KEEPALIVE> no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs"

Problem w tym, że port 80 mam otwarty i nie jest przez nic zajęty (tylko przez strony, ale to chyba w niczym nie przeszkadza, nie?). Czy to możliwe, że firewalle blokują mi dostęp? Dla mnie wydaje się to trochę nielogiczne, bo jak niby firewall może zablokować dostęp do portu 80 i to jeszcze wtedy, kiedy go wyłączę? Ew. mógł mi zablokować Apache, tylko niby kiedy, skoro miałem formata? I czemu nigdzie nie ma o Apache'u wpisów w firewallu (właściwie to dwóch, bo ściągnąłem triala pandy, teraz chodzą naraz panda i kerio, bo z pandą zainstalował się też firewall).

Aha, zrobiłem pewien eksperyment - włączyłem windę w trybie awaryjnym, więc firewalle się nie włączyły, ale serwer też się nie chce połączyć - na konsoli wywala mi "out of network", a reszta to podobny tekst do tego cytatu powyżej. I to też mnie dziwi - co Apache'a obchodzi dostęp do netu (sterowniki modemu w trybie awaryjnym też się nie włączają), skoro w httpd.conf wrzuciłem localhost, a nie mojego IP'ka. W takim razie - czy gdzieś w Apachu oprócz httpd.conf jest ustawiany IP serwera, czy coś w tym guście?

Proszę o szybką odpowiedź, jestem zdesperowany i zaraz jeszcze dojdzie do tego, że zainstaluje krasnala:)
Kamis
biggrin.gif Muszę Ci powiedzieć, że dopiero teraz o godzienie 03:00 w nocy rozwiązałem ten problem pod windowsem 2003 ent.

Sprawa jest zamotana dry.gif Wszystko polega na tym, że port 80 jest przyznaczony IIS (Menedżerowi internetowych usług informacyjnych). Pomimo, że go nie ma w systemie (ja miałem go nie zainstowanego) nawet w procesach... porty są blokowane. Musisz go zainstalować blink.gif

Powiem jak to zrobiłem dla mojego windowsa a Ty musisz sobie pokombinować smile.gif

Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie tym serwerem -> Dodaj lub usuń rolę -> Serwer plików IIS -> 2 pola zostawiam puste -> płytka CD z źródłami (kopiuje)

Ok serwer zainstalowany.
Teraz zmieniamy mu port tiredsmiley.gif
Panel sterowania -> Menedżer internetowych usług informacyjnych (IIS) -> Witryny w sieci Web -> prawy przycisk myszy (wyłącz) :]

Teraz zainstaluj Apacha. Powinno być ok. Jeśli nie będzie to zamiast wyłącz wybierz "Właściwości" -> port TCP zmień na 777.

Mam nadzieję, że to pomoże smile.gif

Inną sprawą jest fakt zainstalowania 2ch serwerów na jednym kompie snitch.gif
Nie będę się rozwodził w plusach i minusach takiego rozwiązania. Pozostawiam to do przemyślenia... bo post jest o tym co zrobić by zadziałało :roll2:

Ps. Jeśli ten post Ci pomógł lub nie to napisz smile.gif
Ps. Sorry za ew. błędy jestem padnięty po całodziennej zabawie w ten problem :]
krzemian
Niestety w WinME nie znalazłem takiego bajeru jak "Narzędzia administracyjne":D Post jest sprzed połowy miesiąca i już zdążyłem sobie poradzić. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale działa:D (jak wyświetlanie filmików po rozesłaniu łańcuszków:P)

1) Instaluję krasnala
2) Deinstaluję krasnala
3) Instaluję swój zestaw Apache'a

I wszystko śmiga:D Ciekawy sposób, nie?

Ale mimo wszystko dzięki za odpowiedź i że chciało ci się tyle pisać:)
Kamis
Nie testowałem windowsa ME... dlatego nie odpowiedziałem jak zrobić pod ten system. Jestem przekonany, że windows blokuje jakoś porty ;/ Trzeba by się wgłębić w rejestr... tam napewno siedzi cały problem (tylko wyszukiwać coś takiego to hardcore).

Napisałem tego posta bo nie mogłem nigdzie znaleźć jak to odblokować.
Myślę, że porada, którą udzieliłeś i tą co ja podałem pomoże wielu ludziom smile.gif

Pozdrawiam !
guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.