Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z baza mysql - jak to zrobic?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rml
witam,

mam baze danych a w niej dwie tablice.

obie maja po kilka kolumn i jedna z tych kolumn jest wspolna dla obu, to znaczy czasem dane sie pokrywaja.

i teraz problem - jak napisac SELECT zeby wyszukal wlasnie te pozycje gdzie kolumna powiedzmy 'numer' jest taka sama w jednej jak i w drugiej tablicy?

poza tym jak uzyc pozostalych danych z obu tablic (z tych rekordow ktorym sie pokrywa 'numer') w jednym poleceniu echo?

mam nadzieje, ze wyrazilem sie w miare jasno smile.gif jak nie - pytajcie smile.gif

pzdr,
rml.
nospor
select * from table1,table2 where table1.numer=table2.numer
rml
no ok, a jak teraz miec mozliwosc wylistowania tych rekordow z obu tabel razem?

zeby miec mozliwosc napisania np.
  1. <?php
  2.  
  3. echo &#092;"$danaztabeli1kolumna1 $danaztabeli1kolumna5 $danaztabeli2kolumna3\";
  4.  
  5. ?>

itd...?

pzdr,
rml.
kszychu
SELECT nazwa_tabeli.nazwa_pola1 as alias1, ....., nazwa_tabeli2.nazwa_polaX as aliasX FROM ......
rml
o. to jest chyba to o co mi chodzi - tylko pytanie - jak sie uzywa takich aliasow? jako zmiennych? czy trzeba je dopiero przypisac zmiennym?

rml.
Adiasz
$wyn=mysql_query("select * from table1,table2 where table1.numer=table2.numer");
while($row = mysql_fetch_assoc($wyn)){
print $row['nazwaPola1'] $row['nazwaPola2'] itp....
}
kszychu
Cytat(Adiasz @ 2005-03-29 14:44:54)
$wyn=mysql_query("select * from table1,table2 where table1.numer=table2.numer");
while($row = mysql_fetch_assoc($wyn)){
print $row['nazwaPola1'] $row['nazwaPola2'] itp....
}

@rml: odwołujesz się do nich później poprzez $row['aliasX']

@Adiasz: A co, jęśli nazwaPolaZTabeli1 = nazwaPolaZTabeli2 = np. ID?
rml
dzieki wszystkim Wam bardzo smile.gif juz sie udalo smile.gif wszystko dziala smile.gif

pozdrawiam,
rml.
Adiasz
Cytat(kszychu @ 2005-03-29 16:00:44)
@Adiasz: A co, jęśli nazwaPolaZTabeli1 = nazwaPolaZTabeli2 = np. ID?

no to zamiast mysql_fetch_assoc() dajesz mysql_fetch_row() i iterujesz od 0 do <count()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.