Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wynik z googl'a >> UTF-8 na ISO...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
radac78
Witam
Po stworzeniu na swojej stronie wyszukiwarki dzialajacej na mechanizmach googla problem mam ze zwracanym wynikiem szuaknego wyrazenia. Jak wiadomo google zwraca kodujac wszystko w UTF-8 (nie ma co zmieniac parametrow "ie" oraz "oe" na ISO bo i tak zawsze zwraca w utf).
Musze zmienic jednak zwracane wartosci na ISO-8859-2. Do tej pory pomagalo zastosowanie zamiany typu:

1. <?php
  2. echo strtr(&#092;"Tekst do zamiany\", \"xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F\", \"xA1xA6xACxB1xB6xBC\");
  3. ?>

Jednak w tym przypadku nie dziala i wynik mam bez polskich znakow. Wszystkie pliki koduje w iso i niestety tak musi zostac... (nie moge zmieniac na utf). Dlatego tez prosze Was o pomoc ... Jakies pomysly jak zmienic krzaki zwrocone z googla na literki ...questionmark.gif?

Bede wdzieczny za all pomysly.
mike
iconv
radac78
Hmm. Ani funkcja iconv ani podany skrypt nie radzi sobie z moim problemem. Faktycznie google zwraca w utf'ie jednak na stronie mam juz wszystko zakodowane w iso. Problem tylko z krzakami zamiast polskich znakow. Wiec dziwi mnie fakt, ze nie dziala zamian jaka podalem powyzej (echo strtr ....).
Jednak wyglada na to ze wystarczy zamieniac te znaki a nie kodowanie... W zasadzie to wszedzie w miejscu polskiego znaku jest znak zapytania (?)
Jak zamienic te krzaki questionmark.gif Jakies pomysly??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.