emen
20.05.2003, 21:38:30
Rozmawiamy sobie o systemie plików na bazie danych ... a czy ktoś wziął pod uwagę ograniczenia na wielkość jednego rtekordu?? 32kb na mysql i 8kb na pgsql(chyba, że już zwiększyli). Jak zamierzacie ominąc ten problem? Może zamierzacie traktować rekordy jak klastry na dysku i sklejać jeden plik w całośc po wyciągnięciu z bazy? Idea w sumie piękna, bo system plikowy na bazie danych byłby rzeczywiście bardziej bezpieczny, ale czy to nie jest zbyt kosztowne rozwiązanie? Pomyślcie tylko sobie ile operacji by kosztowało pojedyncze załadowanie strony. Jestem oczywiście za nowatorskim pojęciem, ale nie róbmy systemu jak M$, który zawsze tworzy system tak, że trzeba mieć niemal najnowszy komputer, żeby chodziło wszystko pięknie. Pamiętajcie, ze ma to być system nie tyle piękny według wszelkich założeń filozoficznych, ale przede wszystkim użyteczny i ... SZYBKI!!. Pamiętajmy, że zazwyczaj najszybsze i najbardziej niezawodne jest to co jest proste. Postarajmy się znaleść zatem złoty środek i nie przedabrzajmy zabardzo.
@Seth: może rzeczywiście trzeba było dokleić mój wątek o systemie modułowym tutaj. (http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2819)
Jeśli chodzi o zdanie na temat kształtu systemu, to jest ono w dalszym ciągu zgrubsza jak opisałem w podanym wyżej wątku.
DeyV
20.05.2003, 22:01:11
Sorki, ale o jakich ograniczeniach ty gawarisz? Bo z tego co wiem, to wielkosć pól w MySQL można mierzyć w MB lub nawet GB...
Choć to prawda, ze należy pamiętać o przędkości. Ale cały jej sekret powinien się chyba znajdować w mechanimach cache'jacych, oraz w dynamicznym ładwoaniu modułów.
emen
20.05.2003, 22:53:32
Ok, mże ja coś w takim razie źle zrozumiałem. Zerkij jednak na te wyniki wyszukiwań:
http://www.google.com/search?q=32kb+limit+...=utf-8&oe=utf-8
może to braki w mojej amatorskiej wiedzy, a może nie ...
DeyV
20.05.2003, 23:01:16
nie wiem o co w tym chodzi, ale
Cytat
LONGBLOB
LONGTEXT
A BLOB or TEXT column with a maximum length of 4294967295 (2^32 - 1) characters. See section 6.5.3.1 Silent Column Specification Changes. Note that because the server/client protocol and MyISAM tables has currently a limit of 16M per communication packet / table row, you can't yet use this the whole range of this type. See section 6.2.3.2 The BLOB and TEXT Types.
emen
21.05.2003, 10:49:07
Ok to dopytam się dokładnie (nurtuje mnie o co chodzi z 32kb per row) w innym wątku, żeby nie zaśmiecać dyskusji.
DeyV
21.05.2003, 11:04:11
Chciałeś inny wątek? No i masz.
emen
21.05.2003, 18:44:54
Dzięki szefie. TO teraz pytanko związane z tym linkiem który podałem. O co chodzi z tym ograniczeniem w mysql 32kb (a w pgsql 8kb) Do czego te ograniczenia się odnoszą?