tabela:
klienci:
id | nazwa | email
towary:
id | id_klienta | nazwa | opis
raporty:
id | id_klienta | id_towaru | co zrobił
Łącze tabele 'klienci' i 'towary' i wyświetlam wszystkie nazwy towarów ('towary.nazwa') z przypisana nazwa klienta ('klienci.nazwa').
Kod
SELECT towary.nazwa, klienci.nazwa FROM klienci LEFT JOIN towary ON (towary.id_klienta=klienci.id);
Dodatkow jest tabela 'raporty' która raportuje pewne dzialania klientów na towarach. Np. zmiane opisu, ceny. To jest troche bardziej skomplikowane i nie chce mi się tego tłumaczyć ale myśle, że tyle wyjaśnień wystarczy.
Chce więc teraz wyświetlić wszystkie raporty z działań jakich dokonali klienci na towarach wraz z przypisanym klientem ktory tego dzialania dokonał. Zaznaczam, że klient może dokonywac zmian na każdym towarze nawet nie swoim.
Kod
SELECT towary.nazwa, raporty.co_zrobil, klienci.nazwa FROM raporty LEFT JOIN towary ON (raporty.id_towaru=towary.id) LEFT JOIN klienci ON (raporty.id_klienta=klienci.id);
No wszystko jest pięknie tylko, że ja chce iść jeszcze dalej i wyświetlić obok nazwy towaru, opisu działania oraz nazwy klienta który tego działania dokonał jeszcze nazwe klienta który ten towar posiada... no i tu leże... nie wiem jak to zrobić. Jakieś pomysły?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.