Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przerzucanie bazy z nowszego mySQL na starszy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pielgrzym
Witam!

Mam kilka stronek posadzonych na CMS Mambo. Zainstalowałem sobie na dysku MSAS, czyli Mambo Stand Alone Server - php, sql i wszystko co do Mambo potrzeba w jednym. Eksportuje bazę z serwera (zaznaczam, żeby korzystał gdzie trzeba z cudzysłowów), ale nijak nie mogę jej zaimportować do SQLa w MSASie - wyskakuje mi taki syntax error, że nie podoba mu się zformułowanie:

Kod
CREATE DATABASE `morus_lnal` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci

a konkretnie dowala się w każdej tabeli (bo to już próbowałem usunąć) do:

Kod
DEFAULT CHARACTER SET latin2

No pięknie - troszkę przekleństw nowych z tej okazji wymyśliłem. Nic to - wywaliłem te wpisy z bazy i chlup weszła jak po wazelinie, ale...

...mam wszędzie KRZAKI zamiast polskich znaków (nie dziwota, skoro z utf sie ISO zrobiło...)...

Wersja mySQL z serwera to 4.1.12 a na kompie mam 4.0.23. Byłem pewien, że to wina wersji, niestety zassałem archiwum z mySQL pod winde i brakuje w 'bin' pliku 'mysql-op.exe' - gdy zostawiam stary, to mam starego sqla, gdy go usuwam, to się nie chce w ogóle sql podnieść (pewnie to winowy demon sad.gif ).

Teraz proszę o jakieś rady:

1. Jak sprawić, żeby mi ta baza utf rozumiała i nie krzaczyła?

lub

2. Jak zaimportować, żeby się do tej składni nie dowalał stary sql'ek?

lub

3. Jak zupgradeować tego tępego MSASa sadsmiley02.gif

Błagam pomóżcie sadsmiley02.gif sadsmiley02.gif sadsmiley02.gif sadsmiley02.gif sadsmiley02.gif sadsmiley02.gif ohmy.gif blink.gif
cfk
wymyśliłem ci tylko zeby ci krzaczała (narazie): przed przerzuceniem bazy przekonwertuj ją tak żeby nie miała polskich znaków (tj znaków specjal;nychw tym cudzysłowy etc..) pod php już tak robiłem ale pod samym sqlem nie wiem dokładnie jak to zrobić ale napewno da sie tak zrobić we wszystkich wersjach mysql 4+...jak znajde funkcje tam edita winksmiley.jpg
orson
witam ...

hmm ... u mnie w mysql 4.1.xx i w 4.0.xx też nie ma takiego plik ...
rozwiązania:
1) zmiana mysql 4.0.xx na 4.1.xx:
ściągnij 4.1 z mysql.com
w menu start: run wpisz services.msc (jako admin)
znajdź mysql'a, prawy i właściwości
daj uruchamianie na wyłączone lub na manual
zainstaluj mysql 4.1 (on dodaje swoją usługę)
jeżeli importujesz przez phpmyadmina to na ekranie logowania wybierz poprawny język (pl utf jeżeli serwery są w utf lub iso jeżeli w iso) - dla pewności przy eksportowaniu upewnij się że masz poprawne kodowanie
importujesz i powinno być działać
2) był temat na temat problemów z kodowaniem na forum już ... również się tam wypowiadałem i z tego co pamiętam znaleźliśmy jakieś rozwiązanie
3) przy eksporcie z phpmyadmina zanzacz kompatybilność dla mysql 4.0.xx ( nie będzie określane collocation i charset dla pól i tabel)
4) upewnij się że masz w php mb sting ... multi byte string ... pisze w phpinfo();

któreś powinno zadziałać ...

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.