Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z updatem rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Felix
Witam wszystkich

Mam problem z jednym zapytaniem.

Kod
UPDATE topics SET topicans=topicans+1 where ID=1

to zapytanie bez problemu wykonuje mi sie w phpMyAdminie i probowalem je podmienic w moim skrypcie gdzie najpierw byla pobierana wartosc danego pola potem zwiekszana o 1 a nastepnie robiony update. No wiec wystrugalem taki kodzik
Kod
$upd = mysql_query("UPDATE topics SET topicans=topicans+1 where ID='".$topicID."'");

ktory nic nie robi...
zmienna $topicID posiada swoja wartosc tym bardziej ze probowalem zamiast niej wstawic konkretne ID i tez to nie pomoglo.
W zwiazku z tym mam pytanko gdzie robie blad? czy tez moze nie da sie tak zrobic..
z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam Felix
nospor
daj tak:
  1. <?php
  2.  
  3. echo &#092;"wszedlem do update\";
  4. $upd = mysql_query(&#092;"UPDATE topics SET topicans=topicans+1 where ID=$topicID\") or die('blad: '.mysql_error());
  5.  
  6. ?>

i teraz:
1)jesli zobaczysz komunikat o bledzie, to masz blad
2)jesli zobaczysz napis 'wszedlem do update' a nie zobaczysz komunikatu o bledzie i pole nie zmieni swojej wartosci to znaczy ze albo nie masz zadnych rekordów w tabeli, albo nie masz rekordu o zadanym id albo rekord zadanym id ma pole topicans=null
3)jesli nie zobaczysz zadnego napisu to znaczy ze do update wogole nie dochodzi
Felix
dzieki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.