Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Synchronizacja danych miedzy serwerami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Sh4dow
czy ktos spotkał się z takim problemem ? Dwa lub trzy servery mysql w wersjach 4.1.x i wyzszych, Pracuja praktycznie na tej samej bazie danych. Problem pojawia sie giedy aktualnie server ktory przetrzymuje baze, jest co jakis czas restartowany. mocno obciazany, co utrudnia troche prace.
Chcialbym znalesc rozwiazanie aby servery posiadalyjakies polaczenie miedzy soba i aktualizowaly sie.
Kiedys slyszalem ze klastry moga podzielic baze na rozne servery ale czy to ma oznaczac ze kazdy server ma kawalek czy kazdy ma to samo ? Rkingsmiley.png
SongoQ
Cytat
Chcialbym znalesc rozwiazanie aby servery posiadalyjakies polaczenie miedzy soba i aktualizowaly sie.

W MySQLu na poziomie bazy nie zrobisz tego

Cytat
Kiedys slyszalem ze klastry moga podzielic baze na rozne servery ale czy to ma oznaczac ze kazdy server ma kawalek czy kazdy ma to samo ?

Logicznie widzisz jedna baze skladajaca sie z wielu maszyn.
enceladus
Cytat(SongoQ @ 2005-08-25 10:05:15)
Cytat

W MySQLu na poziomie bazy nie zrobisz tego

Nie kłam smile.gif

W mysqlu już od jakiegoś czasu (konkretnie od wersji 3.23.15) jest replikacja między bazami, stosuję to z powodzeniem.
Podstawowa instancja bazy odbiera od aplikacji wszystkie zapytania z wyjątkiem SELECT. Stosując wewnętrzny mechanizm MySQL-a dane są replikowane na 2gi serwer, który posiada tylko bazę danych i obsługije właśnie SELECT-y z aplikacji.

http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/replication.html

Stosując ten mechanizm trzba na poziomie aplikacji zadbać o wybieranie właściwego serwera, jeśli jest ich więcej.

Można też zastosować MySQL Cluster. http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/ndbcluster.html
Tego mechanizmu nie testowałem osobiście, gdyż z tego co czytałem wnikało, że nie jest to najwydajniejsze rozwiązanie. Wybrałem replikację + odpowiednia budowa aplikacji.
SongoQ
Cytat
Nie kłam

Nie wiedzialem ze taki bajerek zrobili w tej bazie. Przepraszam za wprowadzenie w blad.
Sh4dow
Bardzo dziekuje, o replikacji nigdy nie słyszałem. Wiec czas nauczyc sie czegoś nowego Rkingsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.