Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatycznie uaktualniajacy sie czas
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Diablos
Chodzi mianowicie o cos w stylu stopera. Naciskam "start" i czas zaczyna płynac, jak nacisne "stop" to czas zatrzyma sie na tym czasie do którego dopłynał. Co prawda to jeszcze nie koniec, bo zalezy mi na tym aby ten stoper wlaczala osoba (admin) a uzytkownicy widzieli tylko plynacy czas bez mozliwosci zatrzymania.
dr_bonzo
W javascript? Przeciez to mozna wylaczyc.
Opisz dokladniej co chcesz zrobic: dostep do strony tylko przez okreslony czas + wyswietlanie go n abierzaco w js?
Diablos
Nie wiem czy javacript czy to AJAX.

Potrzebne mi to jest do relacji meczów na zywo. Chciałbym aby osoba relacjonujaca, mogla wlaczyc stoper gdy mecz sie rozpoczyna. Wtedy kazdy z uzytkowników czytajacych relacje na zywo widziałby takze dokladna minute meczu, ktora cały czas by sie zmieniała(uaktualniała). Relacjonujacy opisujac takze kolejna akcje nie musialby wpsywac minuty tylko minuta pobierana byłaby automtycznie "ze stopera".
dr_bonzo
Reporter wlacza stoper --> w bazie danych zapisujesz czas wlaczenia
Reporter dodaje relacje akcji --> pobierasz aktualny czas, obliczasz roznice od czasu rozpoczecia i masz minute meczu
User przegladajacy strone --> inicjujesz zegar w JS roznica NOW() i czasu rozpoczecia meczu, zegar uaktualniany JS'em
AJAXem mozesz wyswietlac opisy nowych akcji (co minute sprawdzasz czy sa nowe opisy, itd.)

Uwzglednij przerwy w meczu, i wylaczanie timera, dogrywki, karne.
Diablos
Z php raczej sobie poradze, gorzej z AJAXem i JS... nigdy w tym nic nie robilem...
jak za pomoca AJAXu sprawdzac czy sa nowe dane i pobrac je ? tongue.gif
dr_bonzo
Cytat
jak za pomoca AJAXu sprawdzac czy sa nowe dane i pobrac je ? tongue.gif

Naucz sie obslugi Ajaxa + JS, a reszte musisz sam zaprogramowac.
Diablos
Szukalem w google, kursów AJAXa, niestety nic nie znalazłem ciekawego. Moge prosic jakies ciekawe linki ? (najlepiej w j.polskim)
mike
Po polsku znajdziesz jedynie jakieś wzmianki lub newsy, kodów oraz ich tłumaczeń raczej nie. Szukałem jakiś czas temu.

Ale po angielsku owszem:
Mojavi Forum :: AJAX Resources. W najnowszym PHPArchitect jest artykuł i google (jest tam sporo linków)
Diablos
Nie posiadam takze umiejetnosci z JS, powinienem zaczac od JS, zanim przejde do AJAXa ?
mike
Cytat(Diablos @ 2005-09-15 12:57:19)
Nie posiadam takze umiejetnosci z JS, powinienem zaczac od JS, zanim przejde do AJAXa ?

Oczywiście.
AJAX to połączenie JS i php. Powinieneś znać (bardzo) dobrze php, oraz JS w stopniu przynajmniej pozwalającym Ci rozumieś pisanie podstawowych skryptów opartych o tworzone samemu funkcje.

Najlepiej jak sobie podpatrzysz przykłady sam ocenisz jakiej wiedzy Ci brakuje.
dasko
Cytat
AJAX to połączenie JS i php.

Nieprawda, AJAX to asynchroniczna komunikacja z serwerem, php nie ma nic do tego. Nie trzeba wcale znać php, co więcej nie trzeba znać zadnego innego jezyka oprócz JS, zeby tego uzywac.
revyag
Tu wszystko jest cacy wyjaśnione i są linki do źródeł.
http://php.pl/nowosci/ajax_technologia_roku
mike
Cytat(dasko @ 2005-09-15 15:43:58)
Cytat
AJAX to połączenie JS i php.

Nieprawda, AJAX to asynchroniczna komunikacja z serwerem, (...)
To miałem na myśli i w zasadzie powinienem napisać że jest to połaczenie (komunikacja pomiędzy) JS a dowolnym językiem serwer-side (nie tylko php).

Cytat(dasko @ 2005-09-15 15:43:58)
php nie ma nic do tego. Nie trzeba wcale znać php, co więcej nie trzeba znać zadnego innego jezyka oprócz JS, zeby tego uzywac.

Heheh, z kolei to jest nieprawda.
AJAX (tak jak wspomniałeś) to komunikacja pomiędzy dwoma końcami server-kilent. Ale żeby było po co się komunikować musisz napisać jakiś kod po stronie serwera. Jakieś pobieranie danych, zapisywanie ich, manipulacja nimi, ... No chyba że do tego nie trzeba znać żadnego innego języka (na tym forum, domyslnie mówimy o php).
dasko
Hmm, a nie przyszło Ci do głowy, że można za pomocą tegoż Ajaxa po prostu pobierac zawartośc plików tekstowych? Albo Xmla? No i po co komu wtedy język server-side? Założeniem XmlHttpRequesta jest po prostu asynchroniczna komunikacja z serwerem HTTP, a to, że za pomocą JS będziesz wywoływał skrypt po stronie serwera to tylko plus. To właśnie miałem na myśli.
mike
Cytat(dasko @ 2005-09-16 13:37:22)
To właśnie miałem na myśli.
Hehe, to znaczy że obaj mieliśmy coś na myśli czego nie sprecyzowaliśmi pisząc za pierwszym razem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.