Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niecodzienna konfiguracja Apache na Ubuntu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Fipaj
Zainstalowałem sobie Ubuntu, nawet fajny system. Zainstalowałem na nim (z paczki) Apache'a 2.53.

Zainstalował się bardzo ładnie, localhost działa. Przechodzę do konfiguracji.

Oto plik httpd.conf (/etc/apache2/):

Kod
# This is here for backwards compatability reasons and to support
#  installing 3rd party modules directly via apxs2, rather than
#  through the /etc/apache2/mods-{available,enabled} mechanism.
#
#LoadModule mod_placeholder /usr/lib/apache2/modules/mod_placeholder.so

I tylko tyle smile.gif

Cała konfiguracja jest w apache2.conf (/etc/apache2/).

Tam też, koło deklaracji "ServerRoot", dopisuję:

Kod
DocumentRoot "/home/fipaj/serwer"

Restart Apache'a i... nic!

To jedyne pliki konfiguracyjne Apache'a. Czemu więc nie działa?

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,
Fipaj

// ale przecież nawet z paczki powinien działać winksmiley.jpg
dr_bonzo
W miedzyczasie polecam ci zainstalowac wszystko (AMP) recznie -- zawsze tak robie i nie mam takich smile.gif niespodzianek.
sf
Tez mam ubuntu i w 8 minut zlokalizowalem gdzie to jest tongue.gif

Poogladaj sobie dokladnie /etc/apache2

Co do instalowania osobno... Mozna to zrobic raz dwa jesli ktos chce sie nauczyc.. potem szkoda na to czasu.
Fipaj
Dobra, mam smile.gif

ale nigdy bym się nie spodziewał, że będzie to w... /etc/apache2/sites-enabled/000-default biggrin.gif

Dziwne to Ubuntu... Jak tak samo będzie z CVS, SVN i Jabberdem, to ja się poddaję smile.gif
sf
Przeciez to tylko inny plik konfiguracyjny... nie ma co narzekac ;] Dla mnie caly linux jest dziwny, wszystko jest wszedzie. Jak bedziesz mial chwile to sobie zobacz jak pod OpenBSD wszystko jest ladnie poustawiane :}}} Szkoda tylko, ze maja gorszy support dla sprzetu ;/
CzesiO.o
a ja zainstalowałem apache z synaptica... (mam ubuntu od wczoraj i nigdy wczesniej nie miałem linuxa)
Pytanie 1:
Mam dostęp tylko do /var/www, jak zrobie tam folder to mi wyskakuje w przeglądarce błąd 403, jak zrobić żeby był dostęp do wszystkich podfolderów?

Pytanie 2:
Gdzie coś napisać/zmienić (w jakim pliku), żeby podpiąć PHP, zrobić sobie swoje strony z błędami itd.....
niech ktoś mi to wytłumaczy w baaardzo prosty sposób... bo dzisiaj już pół dnia instalowałem GTK+ i mam dość...
erix
1: chown -R właścicielProcesuSerwera /var/www
2: httpd.conf. A swoje strony z błędami - również ten sam plik, bądź w htaccess.
artur_dziocha
Cytat
jak zrobić żeby był dostęp do wszystkich podfolderów?

No i jeszcze jedno smile.gif Nautilus/Konqueror z uprawnieniami roota. Dla mnie najlepsze rozwiązanie:)
erix
No to fajnie optymalizujesz pamięć instalując iksy na serwerze. tongue.gif
artur_dziocha
skoro CzesiO.o/Fipaj ma Synaptica czyli ma Desktop i działa na localhoscie wiec przy ustawianiu praw do kat, folderów może mu pomóc jakis menedżer okien.
Nic nie bylo wspomniane o tym że jest to system serwerowy
CzesiO.o
no spoko... to już akurat znalazłem sam winksmiley.jpg
ale pojawił się dziwniejszy problem.... DUŻO DZIWNIEJSZY!
wiec tak...
Kod
układ plików:
/www/index.php
/www/css/main.css
/www/gfx/.*.

Kod
plik index.php:
$page .= "<link rel=\"StyleSheet\" type=\"text/css\" href=\"styles/main.css\" />\n";
...
$page .= "<div id=\"top\">\n";
$page .= "<div id=\"top_h1\"></div>\n";
$page .= "<div id=\"top_h2\"></div>\n";
$page .= "<div id=\"top_menu\">".createMenuForm()."</div>\n";

oczywiście na końcu jest echo($page); i cała reszta htmla też jest dopisana

Kod
#top_h1 {
  background: #29272A url("../gfx/topbg.png");
  height: 106px;
  width:900px;
}

#top_h2 {
  background: #4886B9 url("../gfx/top_header.png");
  height: 180px;
}

#top_menu {
  background: #29272A url("../gfx/top_menu.png");
  height: 51px;
}

no i problem polega na tym, że: chmod jest ustawiony dla WSZYSTKIEGO na 777 i co najśmieszniejsze plik z h1 (../gfx/topbg.png) się otwiera i ładnie wyświetla tak jak powinien.... a jakim cudem reszta nie? ;| a żeby było jeszcze gorzej - pod windowsem wszystko chodziło

... i tak przy okazji pisania tego postu takie małe pytanko.... jak cofnolem sie do poprzedniej strony (z postami) i pozniej spowrotem do tej (pisanie posta) => textarea był nieaktywny.... nie dało się pisać, tylko zaznaczyć i skopiować... ktoś mnie łaskawie oświeci? bynajmniej co do tej pierwszej części postu?

nie............. ja wole odpowiedź na ten drugi problem.... już zauważyłem, że w linuxie PNG to nie to samo co png.................... wstydnis.gif
da sie to jakoś zmienić? wstydnis.gif
pest
CzesiO.o: Jak ktoś ma Ci pomóc jak dajesz albo złą strukturę katalogów, albo zły kod. W przedstawionym tu kodzie w ogóle nie powinien zaczytać pliku css, bo jest podlinkowany nie do tego katalogu co trzeba. No i oczywiście jak już zauważyłeś w linuksie są rozróżniane wielkości znaków (dotyczy to nie tylko nazw plików i katalogów).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.