Witam
Jestem poczatkujacy w php i mam spory choc dosc prymitywny problem...
Jak zrobic w php odpowiednik zmiennej static z C ?
Chodzi o to ze funkcja tworzy formularz ktory jest przekazywany przez POST do pliku php, ten nastepnie wywoluje nowa funkcje z tego samego pliku co funkcje poprzednia. w tej funkcji na poczatku deklaruje jakas zmienna np $i=0 i nastepnie ja zmieniam. Wracam wtedy do pierwszej funcji i tak w kolku. Problem w tym ze jak wracam do 2giej funkcji to chce zeby operacja zostala wykonana na wczesniej obliczonej warotsci, czyli zeby nie byla ponownie definiowana jako $i=0.
uhmmm mam nadzieje ze to w miare wyjasnilem... nie bede ladowal kodu bo troche za duzo by bylo
probowalem juz funkcji static tak jak to sie robi w C, zmiennej globalnej ale ona tez jakos znika (robie to w php4 i wiem ze sa jakies problemy ze zmiennymi superglobalnymi ale za bardzo nie wiem jakie), przekazywanie tej zmiennej miedzy funkcjami to moze i skuteczny ale wyjatkowo oblesny sposob, probowalem tez sztuczki w stylu isset ale tez za bardzo nie dziala bo wydaje mi sie ze ta zmienna moze byc kasowana po wyjsciu z funckji, jesli tak to jak sobie z tym poradzic?
bardzo prosze o pomoc bo sie z tym mecze juz kilka godzin a wiem ze to prymitywna sprawa