Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: porównywanie dat
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
makeiteasy
witam ponownie!!

za pomocą jakiej funkcji obliczyć róznicę w dwóch datach??

np 2005-05-12 - 2005-04-05
Najki
1. Przekształć obydwie daty do formatu Unix'owego za pomocą funkcji mktime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.
2. Odejmij datę starszą od nowszej.
3. Wynik przekształć z powrotem do daty "ludzkiej" za pomocą funkcji date" title="Zobacz w manualu php" target="_manual (po prostu: date('Y-m-d', $obliczona_wczesniej_roznica); )
niko
Najki mam prośbę możesz napisać mi skrypcik do tego ? tzn kod opisujący to co napisałes ? smile.gif
nospor
@niko przestan zasypywac forum postami o daty, a przerzyj forum a znajdziesz rozwiaznie exclamation.gif!
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=29075&hl=strtotime
i wiele innych
niko
no właśnie nie widze czegoś co by mi odpowiadało sad.gif
tu wszyscy porównują daty a ja chce do jednej daty dodat 7 dni i wpisac ja w inna komorke w bazie a potem w stronie wyswietlic z bazy wszystkie rekordy spełniajace warunek ze zawiera sie od daty do tej powiekszonej daty

to skoro ten skrypt ci nie odpowiada to na grzyba prosisz o jego kod? tylko forum zasypujesz nieporzbnymi postami. raz wystraczy a nie ty walisz 5 postow w roznych watkach.
----
nospor
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.