Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: funkcja dająca liczbę plików w katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
daves
Witam.

Chcę stworzyć dynamiczną tabelę w której będę umieszczał zdjęcia z katalogu.
I w zależności ile jest zdjęć tyle komórek i wierszy będę tworzył.
Ale potrzebna jest mi ta funkcja, która zwróci mi liczbę plików. Może od razu podrzucilibyści mi link z funkcjami linuxowymi i opisem. Zaoszczędzę sobie i Wam tych postów.

Przy okazji jeszcze taki problem. Wiadomo, iż fotki są różnych rozmiarów a mi zależy na tym aby każda fota dostosowywała się do rozmiarów komórki. Nie chcę każdej dawać statyczny rozmiar bo niektóre potracą jakość.
Mogę ewentualnie pobierać wielkość obrazka(jeśli taka funkcja istnieje bo póki co to nie znam - może ktoś wie?) i stosunkowo zmniejszać do moich potrzeb. Ale na pewno jest inny prostszy sposób.

Dzięki i pozdrawiam.
Daves
NuLL
Pobieranie wielkosci obrazka - http://pl.php.net/manual/pl/function.getimagesize.php

Cytat
Może od razu podrzucilibyści mi link z funkcjami linuxowymi i opisem. Zaoszczędzę sobie i Wam tych postów.

Nie - takowej nie podrzucimy - google nie zamkneli tak wiec sam poszukasz.

Temat zamykam - lenistwo na tym forum nie jest tolerowane. Jesli masz jakies inne pytania do tego watku napisz mi PW a ja dolacze do tematu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.