cornholio666
3.11.2005, 11:12:19
Witam
Niektore serwisy proponuja wyszukanie jakiegos obiektu na mapie i wyswietlenie go na kawałku mapy. Wyszkukany obiekt zawsze znajduje sie na środku tego kawałka mapy.
Teraz, mam mape miasta i chce zrobic wlasnie cos takiego ja wyzej jest opisane. Tyle ze mapa zajmuje mi ponad 1 MB. Jakbym ja podzielil na kawalki to sie moze zdarzyc ze wyszukiwany obiekt jest w kacie tego kawałka a ja bym chcial zeby zawsze byl na srodku.
Jakis pomysl na rozwiazanie problemu?
Tak.
Musisz sobie obliczyć pozycję punktu na mapie i zmienić układ współrzędnych, tak aby wylądował na środku.
Zajrzyj do zeszytu z matematyki, operacje dodawania i mnożenia powinien każdy znać.
cornholio666
3.11.2005, 11:27:20
wspolrzedne punktu n mapie mam.
Napisalem ze cała mapa zajmuje mi 1 MB. Jakbym mial z niej korzystac w takim rozmiarze to by nie bylo problemu. Chodzi o to ze ładowanie za kazdym razem do pamieci calej mapy trwaloby za dlugo.
w zeszycie do matematyki mam wazniejsze rzeczy niz samo dodawanie i mnozenie
kszychu
3.11.2005, 14:43:44
GD. Wycinasz fragment z tej megowej mapy. Współrzene cięcia określasz na podstawie położenia punktu.
cornholio666
3.11.2005, 18:24:32
no tak ale czy nie bedzie trzeba wczesniej załadowac megowej mapy do pamieci (co by trwało długo)? jak to jest?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.