NetJaro
19.11.2005, 16:57:15
Witajcie,
znaczynam się dopiero w to bawić, lecz mam kilka pytań. Odpowiedzi proszę kierować, żeby było optymalniej. O to pytania:
1. Lepiej łączenie z bazą danych dać w konstruktorze, czy normalnie - jako funkcja?
2. Konstruktor zawsze musi mieć taką samą nazwe jak klasa?
3. W ogóle opłaca się pisać obiektowo?
Pozdrawiam i dzięki
dr_bonzo
19.11.2005, 17:02:37
3. Nawet nie pytaj
2. zalezy od wersji php:
php4: TAK!
php5: nie , lepiej uzyc SPECJALNEJ nazwy "__construct()"
Ociu
19.11.2005, 17:02:54
1. Jak kto woli, ja łącze sie w konstruktorze.
2. W PHP4 tak, w PHP5 nie. w 'Piątce' konstruktor ma nazwę __construct.
3. Pewnie, dla mnie to 4x więcej możliwości.
F**k, spóźniłem się.
ikioloak
19.11.2005, 17:03:28
Ad 2. Jesli piszesz pod php5 to konstruktor ma nazwe __construct()
Ad 3. Jak najbardziej.
legorek
19.11.2005, 17:19:14
A ja odpowiem na 1, bo nikt nie odpowiedizał do końca. Zależy ile robisz zapytań i jak bardzo są skomplikowane. Musisz po prostu sprawdzić jak jest szybciej. Nie ma jakiejś twardej zasady której trzeba się trzymać.
W czwórce nie ma destruktora, więc będziesz musiał jeszcze dopisac gdzieś zamykanie połączenia.
A odnośnie 3. Nie zawsze opłaca się programować obiektowo. Np. dla małych projektów jest to bez sensu. Opłaca się tylko wtedy, gdy wykorzystasz wszystkie możliwości takie sposobu pisania. Ważne żeby nie traktować klas, jako 'pojemników' na funkcje.
NetJaro
19.11.2005, 17:19:36
Dzięki wszystkim za pomoc

Pozdrawiam.
Jeszcze małe pytanie: Mogę klasę napisać w PHP5 a użyć jej w PHP4 (gdy serwer obsługuje PHP5, czyli uruchomić klasę pod PHP5 a używać jej ($sql = new Sql) w PHP4?) ? A może odrazu (ogólnie) polecacie mi PHP5?
Ociu
19.11.2005, 18:03:01
PHP4 nie ma czegoś takiego jak zasięgu publicznego, prywatnego i dla dziedziczonych.
Poza tym PHP5 to ogólny rozwój obiektówki, jak narazie polecał bym nauczyć się obiektówki 4, gdyż większość serwerów pracuje na PHP4. PHP5 można swoją drogą się uczyć.
pozdrawiam
NetJaro
19.11.2005, 20:55:49
Dzięki, ale mam pytanie, bo tutaj zdania niestety są podzielone: Gdy mam projekt, gdzie będzie ~200 ludzi on-line, to optymalniej jest pisać 'normalnie' (nie obiektywanie) czy uzyc programowania obiektowego? Znajomi sądzą, że działa wolniej i obciąża pamięć (w przypadku programowania obiektowego). Co o tym sądzicie?
Moje pytanie kieruję do ludzi, którzy mają doczynienia z programowaniem obiektowym od lat... lub od dawna
ikioloak
19.11.2005, 21:05:48
tu nie chodzi o to ile ludzi bedzie on-line tylko o poziom skomplikowania strony. jesli uzywasz logowania, statystyk newsow itp. to na pewno wygodniej, przejzysciej i latwiej bedzie pozniej rozbudowywac gdy napiszesz obiektowo
NetJaro
19.11.2005, 21:09:01
Tak, strona będzie dość rozbudowana, nawet sporo.
Ale mi chodzi głownie o optymalizację.
dr_bonzo
19.11.2005, 23:08:07
Przy skomplikowanymn serwisie bez OO sie nie obedziesz. A optymalizuj zapytania do bazy, jej strukture, cachuj wszystko co sie da.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.