Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zapytanie w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lol
[sql:1:1f2ba19fa1]SELECT * FROM $table5 ORDER BY (SELECT data FROM $table6 ORDER BY data) DESC[/sql:1:1f2ba19fa1]

da sie zrobic cos takiego ze sortuje mi dane wg kolumny z innej tabeli?? sprubowalem zrobic cos tj. w powyzszym kodzie ale wystepuje mi blad w wyswietlaniu wynikow lini: [sql:1:1f2ba19fa1]while ($rowaa = mysql_fetch_array($zapyt2)) { ... } [/sql:1:1f2ba19fa1]

blad: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource
DeyV
1. MySQL wciąz jeszcze nie obsługuje podzapytań.
2. Tu jest ono chyba zupełnie niepotrzebne.
Najprawopodobniej powinieneś skorzystać z JOIN, i wtedy sortować względem wybranej kolumny.
3. Jak chciałeś łączyć kod SQL z php?
lol
tzn. sam sie juz zaplatalem, chodzi mi aby jak ktos na moim forum dodal nowy post to aby caly watek przenioslo na sama gore.
DeyV
polecam poczytanie topicu przyklejonego
Jabol
Powinienes zrobic joina, zeby byly jakies relacje. Nie wiem, czy wiesz, ale w sql mozna sortowac nawet wedlug kolumn, ktorych nie wyciagasz z bazy
lol
[sql:1:3ab6e34aca]SELECT
`watki`.`id`,
`watki`.`watek`,
`watki`.`data`,
`posty`.`data` AS `datka`
FROM `watki`
LEFT JOIN `posty` ON (`posty`.`data` > `watki`.`data`)
GROUP BY `watki`.`id`
[/sql:1:3ab6e34aca]

dzieki Wam biggrin.gif . ten kod jeszcze bede musial duzo podreperowac pod swoje potrzeby, ale juz rozumiem o co chodzi. biggrin.gif

btw. swoja droga nie znalem mysql od tej strony :oops:
e-Gandalf
Cytat
1. MySQL wciąz jeszcze nie obsługuje podzapytań.

Ja tylko w kwestii technicznej. Mysql 4.1.0 Alpha juz obsluguje.
lol
Cytat
Notacje tabela1, tabela2 i tabela1 JOIN tabela2 są równoważne.
a wiec jednak nie trzeba uzywac JOIN'a biggrin.gif biggrin.gif
DeyV
Cytat
[Ja tylko w kwestii technicznej. Mysql 4.1.0 Alpha juz obsluguje.
A co drugi serwer w Polsce ma soft oparty o alfy... tongue.gif
e-Gandalf
DeyV : ;p A poza tym jak ktos tu pyta to raczej nie stawia wlasnie poteznego serwisu z odwiedzalnoscia 10 tys osob dziennie, tylko uczy sie i proboje napisac cos co moze za pol roku stanie - akurat jak MySQL 4.1 bedzie gotow.
KaMeLeOn
Cytat
[...] jak ktos tu pyta to raczej nie stawia wlasnie poteznego serwisu z odwiedzalnoscia 10 tys osob dziennie, tylko uczy sie i proboje napisac cos co moze za pol roku stanie - akurat jak MySQL 4.1 bedzie gotow.

W sumie masz rację, ale jak się nie dowie, że jeszcze żaden serwer nie obsługuje MySQL v4.1.0 to jutro tu zapyta dlaczego to nie działa... ;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.