[sql:1:1f2ba19fa1]SELECT * FROM $table5 ORDER BY (SELECT data FROM $table6 ORDER BY data) DESC[/sql:1:1f2ba19fa1]
da sie zrobic cos takiego ze sortuje mi dane wg kolumny z innej tabeli?? sprubowalem zrobic cos tj. w powyzszym kodzie ale wystepuje mi blad w wyswietlaniu wynikow lini: [sql:1:1f2ba19fa1]while ($rowaa = mysql_fetch_array($zapyt2)) { ... } [/sql:1:1f2ba19fa1]
blad: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource
1. MySQL wciąz jeszcze nie obsługuje podzapytań.
2. Tu jest ono chyba zupełnie niepotrzebne.
Najprawopodobniej powinieneś skorzystać z JOIN, i wtedy sortować względem wybranej kolumny.
3. Jak chciałeś łączyć kod SQL z php?
tzn. sam sie juz zaplatalem, chodzi mi aby jak ktos na moim forum dodal nowy post to aby caly watek przenioslo na sama gore.
polecam poczytanie topicu przyklejonego
Jabol
9.07.2003, 13:24:23
Powinienes zrobic joina, zeby byly jakies relacje. Nie wiem, czy wiesz, ale w sql mozna sortowac nawet wedlug kolumn, ktorych nie wyciagasz z bazy
[sql:1:3ab6e34aca]SELECT
`watki`.`id`,
`watki`.`watek`,
`watki`.`data`,
`posty`.`data` AS `datka`
FROM `watki`
LEFT JOIN `posty` ON (`posty`.`data` > `watki`.`data`)
GROUP BY `watki`.`id`
[/sql:1:3ab6e34aca]
dzieki Wam

. ten kod jeszcze bede musial duzo podreperowac pod swoje potrzeby, ale juz rozumiem o co chodzi.
btw. swoja droga nie znalem mysql od tej strony :oops:
e-Gandalf
9.07.2003, 16:35:10
Cytat
1. MySQL wciąz jeszcze nie obsługuje podzapytań.
Ja tylko w kwestii technicznej. Mysql 4.1.0 Alpha juz obsluguje.
Cytat
Notacje tabela1, tabela2 i tabela1 JOIN tabela2 są równoważne.
a wiec jednak nie trzeba uzywac JOIN'a
Cytat
[Ja tylko w kwestii technicznej. Mysql 4.1.0 Alpha juz obsluguje.
A co drugi serwer w Polsce ma soft oparty o alfy...
e-Gandalf
9.07.2003, 18:13:31
DeyV : ;p A poza tym jak ktos tu pyta to raczej nie stawia wlasnie poteznego serwisu z odwiedzalnoscia 10 tys osob dziennie, tylko uczy sie i proboje napisac cos co moze za pol roku stanie - akurat jak MySQL 4.1 bedzie gotow.
KaMeLeOn
9.07.2003, 22:41:08
Cytat
[...] jak ktos tu pyta to raczej nie stawia wlasnie poteznego serwisu z odwiedzalnoscia 10 tys osob dziennie, tylko uczy sie i proboje napisac cos co moze za pol roku stanie - akurat jak MySQL 4.1 bedzie gotow.
W sumie masz rację, ale jak się nie dowie, że jeszcze żaden serwer nie obsługuje MySQL v4.1.0 to jutro tu zapyta dlaczego to nie działa...
;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.