Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: iframe + cookie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yaroo001
w kodzie strony napisanej w czystym htmlu (brak obsługi php) podpieta jest ramka (iframe) zawierajaca kod sondy z innego serwera. W kodzie strony z sondą ustawiam
  1. <?php
  2. setcookie("mysonda", "1", time()+3600*3);
  3. ?>

Niesetety sonda nie jest blokowana przez ciasteczko i mozna wielokrotnie oddac glos:(

Jeśli sonda wykonywana jest bezpośrednio na serwerze php (bez iframe) wszysyko działa popradnie. [if ($_COOKIE['mysonda'] != "1")]

Jak mogę rozwiązać problem ramek?
RAFpl
Ciasteczko musi być wysłane przed nagłówkiem html.

P.S. Czy przypadkiem nie masz podpiętych alliasów z PRV snitch.gif

BTW. One blokują cookies, bo dodają swoje tagi przed cookies.
yaroo001
Napiszę bardziej szczegółowo:
Mam 3 pliki:
index.html w ktorym znajduje sie iframe z linkiem do sondy (sonda.php). Po zaglosowaniu wyniki sa wysyłane do pliku wyniki.php, w któym pierwsza linia kodu to
<?php setcookie("mysonda", "1", time()+3600*3); ?>.
W pliku sonda.php w kodzie jest blokada [ if ($_COOKIE['mysonda'] != "1") ].
Jak już pisałem jeśli głosowanie odbywa się bezpośrednio na serwerze php wszystko odbywa sie poprawnie.

Nie korzystam z prv.
Sonda i cały kod jest napisany przeze mnie.
Fipaj
Musisz ustawić domenę dla ciasteczka. Patrz do manuala.
yaroo001
A może jakiś przykład? Jak bym miał czas to nie pytałbym się na forum. A na jutro musze to skończyc:/
Fipaj
setcookie" title="Zobacz w manualu php" target="_manual

patrz chyba czwarty argument. ustawiasz domenę dla ciasteczka - wtedy to ciasteczko jest widoczne nie w domenie, która go ustawia, tylko w tej przekazanej w argumencie.
ave
Cytat(Fipaj @ 2006-03-12 17:02:44)
wtedy to ciasteczko jest widoczne nie w domenie, która go ustawia, tylko w tej przekazanej w argumencie.

nieda sie ustawic ciasteczka dla domeny innej niz obecna.
domena i ciacho musza sie pokrywac np bedac na www.domena.pl ustawisz ciacha dla www.domena.pl
i .domena.pl
yaroo001
mam dwie domeny:
domenaH.pl (na serwerze czysty html)
domenaP.pl (serwer z php)

W pliku wynik.php (na serwerze php) jako pierwszą linie kodu dałem:

1. <?php
  2. setcookie("mysonda", "1", time()+3600*3, "/", "http://domenaH.pl");
  3. ?>

Niesety to nie przyniosło zadnego rezulatatu.

Czy ktos moze mi podać jakis sensowny przykład?
To chyba jest jakas banalna sprawa dla kogo kto tego uzywa?

P.S. : AVE czy to znaczy, że jest to niewykonalne?
ave
nie da rady zrobic tak jak napisales bo domena H i P to 2 rozne domeny, a nie da sie odczytac/skasowac/zalozyc ciacha dla innej domeny niz tak na ktorej skrypt jest fizycznie odpalany.
Mozesz na serwerze H probowac javascriptem wyslac ciacho, tylko wtedy jak ktos niema javascriptu to ciacha nie dostanie.
document.setcookie o ile pamietam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.