Na samym poczatku prosze o wyrozumialosc jesli ktos stwierdzi ze rozwiazanie problemu jest banalne, probowalem rozwiazac to na rozne sposoby niestety z mizernym efektem.. To tyle jesli chodzi o wstep - przejde teraz do opisania problemu..
W mojej bazie przechowuje dane w nastepujacej tabeli, wypelnilem ja danymi dla zilustrowania problemu
Kod
+----+-----------+---------+----------+-----------+----------+----------+----------+----------+
| id | niebieski | zielony | czerwony | fioletowy | sz_n | sz_z | sz_cz | sz_f |
+----+-----------+---------+----------+-----------+----------+----------+----------+----------+
| 5 | 0 | 1 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 |
| 6 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 0 |
| 7 | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 | 1 | 0 | 1 |
| id | niebieski | zielony | czerwony | fioletowy | sz_n | sz_z | sz_cz | sz_f |
| 5 | 0 | 1 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 |
| 6 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 0 |
| 7 | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 | 1 | 0 | 1 |
formularz:
Chodzi o to aby znalezc pare, pary w bazie danych odpowiadajace preferencjom podanym w formularzu.. hmm wydaje mi sie, ze troche zakrecilem, ale mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi.. aby zilustrowac sprawe podaje przyklad
Przyklad:
Jestem zielony (sz_z = 1) szukam niebieskiego (niebieski = 1) lub czerwonego (czerwony = 1) -> zapytanie powinno zwrocic wiersz 6 i 7, tylko jak sformulowac?? Prosze was o pomoc