excumbed
18.03.2006, 20:38:43
Witam,
Chciałbym zrobić skrypt na zasadzie przypominajki emailowej - user wpisuje godzinę i treść maila (np. jutro o 18.00, "pamiętaj o wizycie teściowej") i skrypt miałby automatycznie o tej godzinie na jego adres email wysłać w/w wiadomość.
Przy czym zakładam, że może być więcej użytkowników, każdy mieć kilkanaście wiadomości i z dokładnością co do minuty.
Jedyne, co mi przycchodzi na myśl, to ustawienie CRON'a na uruchamianie co minutę skryptu, kóry sprawdzi czy akurat nie trzeba komyś wysłać maila. Tylko czy to nie będzie zbytnim obciążeniem dla serwera - cron co minutę?
A może da się to zrobić w ogóle jakimś innym sposobem?
pozdrawiam
Guest
18.03.2006, 20:56:58
uruchamianie skrptu co minutę może być obciążeniem dla serwera. Myślę że nie ma sensu tak dokładne wysyłanie maili, wystarczy co minimum 10-15 min. Dlaczego tak myślę?
Na darmowe konta maile dochdzą czasami ze sporym opóżnieniem.
Niektóre serwery używają
szarych list przez co maile dochodzą godzinę później.
W programie pocztowym mam ustawione sprawdzanie poczty co 20 min.
no i tyle z mojej strony.
excumbed
19.03.2006, 12:17:54
No ok, ale załóżmy że to nie będzie email tylko np. gg - wtedy wolałbym dokładnośc co do sekundy. Dlatego pytam ponownie - czy to będzie bardzo duże obciążenie dla serwera i czy nie da się tego zrobić jakoś inaczej, żeby się co min. wysyłało?
Fipaj
19.03.2006, 13:02:36
Przepraszam - uruchamianie skryptu co minutę to obciążenie dla serwera? Przecież normalnie skrypty są uruchamiane wiele razy na sekundę, na, dajmy na to, zwykłym forum WWW ;-)
excumbed
19.03.2006, 21:28:04
No tak, ale nie chodzi mi o samo uruchomienie skryptu... raczej o cron'a, czy cron nie bedzie zamulał serwera poprzez ustawienie go co minute?
No i czy nie da się tego zrobić bez crona? ;]
bronx
20.03.2006, 00:21:35
bez uzycia Crona nie dasz rady wyslac maila z taka dokladnoscia
excumbed
20.03.2006, 17:24:45
A w ogóle dam radę? Masz tu na myśli skrypt, który by w ogóle się nie zamykał tylko cały czas był uruchomiony i co np. minute sprawdzał wiadomości a potem sleep(60) ?
Czy jakieś inne rozwiązanie?
tonid
9.04.2006, 22:48:26
Cytat(excumbed @ 2006-03-18 19:38:43)
A może da się to zrobić w ogóle jakimś innym sposobem?
$ man at
8]
Jeśli skrypt będzie prawidłowo odpalał (uważaj na jakieś injections) polecenie at, to powinno być sympatyczniejszym sposobem...
BartekBlaszczyk
13.04.2006, 14:11:48
jesli chodzi o cron'a to ja na to patrzylbym tak - jesli mialbys zapisanych wielu uzytkownikow, to w ciagu godziny mogloby uzbierac sie za duzo maili do wyslania - tu mowie tylko teoretycznie. tak wiec w tym przypadku, jezeli z twojego serwisu korzystaloby barzdzo wiele osob, to istnialaby mozliwosc, ze skrypt przekroczy dozwolony czas wykonania - wtedy kierowalbym sie w strone wykonywania skryptu czesciej. no ale to tylko teoria - jesli bys mial tysiace uzytkownikow
acztery
13.04.2006, 15:24:58
albo harmonogram zadan
Cytat(acztery @ 2006-04-13 16:24:58)
albo harmonogram zadan
ale to juz na Winie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.