Od wczoraj się grzebie szukam i szukam i jakoś znaleść nie mogę ani u siebie w kodzie ani na forum odpowiedzi jak rozwiązać mój problem.
Piszę baza w której mam stuudentów pracowników przedmioty itd coś ala elektroniczny indeks, tablica ogłoszeń.
Chce zrobic sobie ładnego selecta który będzie mi z jednej tabeli pobierał dane jako opcje do wyboru i ciągle wyrzuca mi ale pustą liste select otion.
Oto kod:
Kod
tytuł naukowy: <select name="tytul_naukowy">
<?php
$querry = "select skrot from tytul_naukowy where skrot like '%'";
$result = mysql_querry($querry);
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
$tytul = $row['tytul'];
?>
<option value="<?php echo"$tytul"; ?>"><? echo"imie"; ?></option>
<?php } ?>
</select>
<?php
$querry = "select skrot from tytul_naukowy where skrot like '%'";
$result = mysql_querry($querry);
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
$tytul = $row['tytul'];
?>
<option value="<?php echo"$tytul"; ?>"><? echo"imie"; ?></option>
<?php } ?>
</select>
Mam w bazie tabele tytul_naukowy z polami id skrot nazwa i chce zeby w liscie select mozna bylo wybrac jedne ze skrotwo typu:
mgr inż dr prof.
Nie wiem czy błąd jest w konstrukcji zapytania w php czy w samym mysql.
Proszę o pomoc i rade jak napisać takiego prawidłowego selecta, który będzie z bazy generował mi listę wyboru.
Drugi problem jest nieco bardziej skomplikowany i też jest bardziej z Mysql niż z php ale też nie wiem jak napisać parwidłowo formułe w php żeby moć wpisując tego naszego pracownika, któremu chcę dodawać tytuł naukowy, dodać pole adres które jest kluczem obcym odwolujadej sie do tabeli adres.
Tabela pracownika ma takie pola:
id, id_grupa, imie, nazwisko, username, haslo, id_adres.
Klucz glowny to id.
Klucze obce to id_grupa i id_adres.
Tabela adres ma takie parametry:
id id_user ulica nr domu miejscowosc itd
Jak napisac formularz zeby dodawac pracownika w taki sposb zeby mozna bylo od razu wpisac jego adres? Czy da sie to zrobic i jesli tak to prosze o podopwoiedz.
Z gory dziekuje.
Mam nadzieje iz moj opis jest dosc scisly...
Pracuje na Mysql 5 i php 5