Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
riquelme
Jak zrobić aplikacje w php ,która będzie pełniła role wyszukiwarki np w sklepie muzycznym.Baza danych będzie stworzona w MySQL'u,ale interesuje mnie sama konstrukcja wyszukiwarki bez bazy danych.
Fipaj
Zend_Search_Lucene

albo po prostu konstrukcja SQL: LIKE "%$query%"...
riquelme
Chodziło mi o formularz z polem do wpisania nazwy,listą do wyboru spośród np kasety ,CD,DVD i button szukaj,po wciśnięciu którego szuka w bazie danych.
Fipaj
http://framework.zend.com/manual/en/zend.search.html - Zend_Search_Lucene nada się doskonale.

Jeśli chcesz prościej, zrób sobie kilka tabel: kasety, cd, dvd i wyszukuj w wybranej z nich.
Podałem ci już dwa sposoby po dwa razy ;-)

//edit:
no teraz to już zupełnie nie rozumiem. czego nie umiesz robić, formularza?
podałem ci rozwiązanie - istnieje coś takiego jak Zend_Search_Lucene. To taka biblioteka, która służy do wyszukiwania. Przeczytaj jej dokumentację, do której podałem ci linka.

Jeśli z jakichś nie chcesz korzystać z Zend_Search_Lucene, musisz zrobić coś w tym stylu:

1. <?php
  2.  
  3. if (isset ($_POST['szukaj_dvd'])) {
  4. $wyniki = mysql_query ('SELECT * FROM dvd WHERE opis LIKE "%' . $_POST['fraza'] . '%";');
  5. }
  6.  
  7. ?>
riquelme
Chyba nie rozumiemy się,tylko nie wiem kto kogo smile.gif.Chcę zrobić aplikacje opartą o php i mysql pełniącą role wyszukiwarki produktów w sklepie muzycznym.Narazie chce zrobić część związaną z php ,czyli tylko zrobić formularz składający sie z pola do wpisywania nazwy produktu,listy wyboru produktu(kaseta,CD,DVD itp)i button szukaj.Baze danych umieszcze później .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.