Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Div'y div'y div'y...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kuziu
Elo,

Tak na wstępie, macie może jakiś kurs CSS ale taki który by tłumaczył na przykładach a nie opisane display:inline - to i to argument - to i to

Co mi po tym jak nie wiem w praktyce np. Jak postawić 2 Div'y obok siebie

Robie:
  1. #logoLeft{
  2.      display:inline;
  3.      background-color:#f00fff;
  4. }
  5. #logoRight{
  6.      display:inline;
  7.      background-color:#ff000f;
  8. }

i
  1. <div id="logoLeft">
  2.    <p>lewe</p>
  3. </div>
  4. <div id="logoRight">
  5.     <p>prawe</p>
  6. </div>

To pojawiają się 2 napisy pod sobą, Divy nie mają tła itp. Do czasu aż nie dodam
  1. p{display:inline;}

No ale przecież TAG p, nie powinien mieć argumetu display:inline bo przecież to jest akapit i powinien łamać linie !

Nic już nie czaje, chce złożyć cały layout a tu z takimi podstawami są problemy.
To wszystko przestaje mieć sens. Jest z tymi stylami/div'ami tylko kłopot, a tak miały pomagać.

-------
inny przykład: zrobię 2 divy w 1 wiekszym i nadam temu duzemu backgroun-color a tym 2 float:left float:right to one go nie wyciągają dlaczego !? niewiadomo bezsens
krzyszbi
witam
ja jak się niedawno przestawialem na DIV`y to korzystalem z tego kur
kurs xHTML CSS
caly czas z niego kożystam i tylko kilka przypadków mialem że nie znalazlem na nim czegoś co mi bylo potrzebne
a co dla mnie ważne jest on zgodny ze standartami W3C
ens0re
Dodajesz float do 1 problemu. A co do 2 problemu to dajesz diva na sam dół z regułką 'clear: both' i rozciagnie sie. Poprzegladaj layouty na divach, w necie pełno jest.

http://htmlhelp.shl.pl/index.php - Polecam!
http://www.alistapart.com/articles/fauxcolumns - Tu masz ten problem z rozciaganiem
revyag
Cytat
Nic już nie czaje, chce złożyć cały layout a tu z takimi podstawami są problemy.
To wszystko przestaje mieć sens. Jest z tymi stylami/div'ami tylko kłopot, a tak miały pomagać.

-------
inny przykład: zrobię 2 divy w 1 wiekszym i nadam temu duzemu backgroun-color a tym 2 float:left float:right to one go nie wyciągają dlaczego !? niewiadomo bezsens

Z podejściem w stylu "nic mi sie nie udaje", "po co mi to" itp. napewno będziesz miał ciągle kłopoty. Zamiast żalić się jakie te divy wstrętne i w ogóle,poczytaj trochę, bo widzę że po prostu brak Ci podstawowej wiedzy z zakresu CSS
Kurs css ? A wpisałeś w google "kurs css" ?
Kuziu
Cytat(revyag @ 2006-04-04 14:28:34)
A wpisałeś w google "kurs css" ?

Tak tak wpisałem, mam tabele z wlasciwosciami i wartosciami... próbuję i wychodzą jakieś haczyki w stylu. Nie dasz float:left to tła nie ma. Dasz margin:2px; pojawia się 4px; itp...

Chciałbym coś praktycznego jak złożyć layout krok po kroku.

A wkurzam sie bo juz sporo nad tym siedze i narazie same problemy
revyag
Możesz popatrzeć na kilka generatorów layoutów.
csscreator
pagemaker
layoutomatic
ens0re
Cytat
Nie dasz float:left to tła nie ma. Dasz margin:2px; pojawia się 4px; itp...

Dlatego dobrze by było, gdybyś poczytał troszke...Wiedza teoretyczna do tworzenia stron tez jest potrzeba, a nie ze wpiszesz sobie kilka regułek i chcesz zeby działało dobrze. Trzeba poznać troszke standardy, css itd. zeby wiedziec jak stworzyc strone, ktora bedzie działała zawsze poprawnie. A żeby znaleźć odpowiednie materiały do nauki tej wiedzy teoretycznej, to trzeba samemu chciec i sie tym zainteresować. A jeżeli już bedziesz ogarniał ten "sport" to bardzo Ci polecam ksiazke: http://helion.pl/ksiazki/pswsta.htm Jest w niej praktycznie wszystko, co jest potrzebne do projektowania stron zgodnie ze standardami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.