Mam dość skomplikowany problem (jak dla mnie) ale spróbuję opisać go jak dokładniej potrafie.
Otóż mam taki oto kalendarz ...

(jeśli zdjęcia nie widać to można zobaczyć je tu My Webpage
... gdzie pole option generowane jest w ten sposób
<?php if($span1 > 0 && $i == 1) endif; echo '<td nowarp align="center" valign="middle" width=100 height=80 class="calendar_'.$class.'">'.$i.'<p align="right"> <form action="danetest.php" method="POST"> <SELECT name="'.$i.'" size="1"> <OPTION value="off"> DAY OFF</OPTION> <OPTION value="BT111/2"> BT111/2</OPTION> ... ... </SELECT></p> </td>'; ?>
uzyskawszy taką tablicę
<?php Array ( [1] => off [2] => BT111/2 [3] => off [4] => off [5] => off [6] => off [7] => off [8] => off [9] => off [10] => off [11] => off [12] => off [13] => off [14] => off [15] => off [16] => off [17] => off [18] => off [19] => off [20] => off [21] => off [22] => off [23] => off [24] => off [25] => off [26] => off [27] => off [28] => off [29] => off [30] => off ) ?>
przipisałem zmienne (tu pomógł mi kolaga bim2) w ten sposób :
<?php foreach ($_POST as $dzien => $wartosc) { ?>
i tu pojawia się mój problem:
Chciałem aby każdą zmienną $dzien pozyskaną z tablicy odwołać do dnia tygonia (od 0 do 6).
czyli naprzykład : formularz1 ma wartość off i jest to dzień tygodnia piątek (5)
formularz2 ma wartość BT111/2 i jest to sobota (6) - weekend
Próbowałem to zrobić w ten sposób
<?php lub tak ?>
ale niestety zwracany jest faktyczny dzień tygonia a nie ten do którego odwołuje się formularz option.
ufff mam nadzieję że któś się połapie w tym co tu chciałem opisać.
Z góry bardzo dziękuje