Mam taki malutki problem...
Baza dotyczy spisu filmów na cd..
Mam tabele DODAJ_ZNAJOMEGO, w niej 4 kolumny - ID (auto_increment, INT) oraz NAZWA (text) gdzie wpisuje nazwiska znajomych, EMAIL (text) - wiadomo, oraz TELEFON (text)- tez wiadomo po co - i tu jest wszystko w porzadku, dodają sie nazwiska i gra.
tak wyglada ten plik:
Kod
<BODY>
<FORM method="POST" action="dodajznajomego.php">
<font face=arial size=2><center>
Nazwisko <input name="nazwa"><br>
email <input name="email"><br>
telefon <input name="telefon"><br>
<br>
<br>
<INPUT type="submit" value="Dodaj znajomego do bazy">
<br>
<br>
<a href="index.html">Wróć</a></center>
</BODY>
<FORM method="POST" action="dodajznajomego.php">
<font face=arial size=2><center>
Nazwisko <input name="nazwa"><br>
email <input name="email"><br>
telefon <input name="telefon"><br>
<br>
<br>
<INPUT type="submit" value="Dodaj znajomego do bazy">
<br>
<br>
<a href="index.html">Wróć</a></center>
</BODY>
formularz wysyła zapytanie do pliku php - oto on:
<?php $sql = "INSERT INTO dodaj_znajomego (nazwa, email, telefon) values ('$_POST[nazwa]', '$_POST[email]', '$_POST[telefon]')"; } else { } ?>
teraz chcialbym jakos (prawdopodobnie w edycji rekordu z filmem) umiescic możliwość "POŻYCZENIA" danego filmu komuś i w formularzu gdzie będę dodawał film konkretny chciałbym umieścić liste rozwijaną z nazwiskami z powyższej tabeli zeby mozna było zaznaczyc ze dany osobnik akurat ten film pożyczył. Analogiczna sytuacja byłaby podczas wprowadzania filmu - z rodzajem filmu (HORROR KOMEDIA DRAMAT itd..), liczbą CD (1, 2, 3, 4), typem pliku - zrobilem też takie tabele - i jak je wrzucić jako listy rozwijane do formularza z dodawaniem filmu? zależałoby mi na tym, by w momencie zaznaczenia opcji np. KOMEDIA, 2CD, typ VCD wartości KOMEDIA, 2CD, VCD zostaly zapisana w tabeli z polami odnoszącymi sie do dodawania filmu.? mam nadzieje ze nie pogmatwałem... chodzi mi o dodanie listy rozwijanej w formularzu, a nie już w wyszukiwaniu rekordów... mam nadzieje ze nie jest to takie trudne na jakie wygląda...
Z góry dziękuję
Pozdrawiam,