Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] import tylko wybranych funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
daves
Witam,

Pytanie teoretyczne...
Załóżmy, że plik 'funkcje.php' posiada z kilkadziesiąd różnego rodzaju funkcji a sam plik waży ok. 500kB. Czy można importować tylko wybrane funkcje z tego pliku bez includowania go w całości?

tak jak chociażby w javie
Kod
import package.funkcja
zamiast
Kod
import package.*
nospor
tak, można:
funkcje1.php
funckje2.php
....

include('wybrany plik z ządanym zestawem funkcji'); smile.gif

krotko mowiąc. podzel se te funkcje w jakies grupy, i każdą znich zapisz w osobnym pliku, a potem includuj ten, ktory potrzebujesz

ps: i proszę uzywac znacznikow w tytule zgodnie z zasadami forum przedszkole (popraw)
daves
ale wiesz...

generalnie chodzi o to, że w różnych skryptach potrzebuję innych kombinacji funkcji i niektóre funkcje się przeplatają a inne występują tylko sporadycznie. Chcę importować tylko te, które w danym momencie potrzebuję...
nospor
ja rozumiem oco ci chodzi. ale te funkcje będą w jakis sposob powiązane ze sobą. Podales przyklad javy. Tam masz pakiety i zestawy. No i tam wlasnie funkcje są powiązane w zestawy i ty importujesz zestawy a nie konkretne funckje. CZemu tu wiec nie mozesz powiązac w zestawy tych funkcji? Skoro w javie mozesze to czemu tu nie? Roznica polegac tylko bedzie na tym, ze kazdy zestaw zapiszesz w innym pliku

ps: i prosze poprawic ten tytul
LBO
Cytat
Podales przyklad javy. Tam masz pakiety i zestawy

Mowiac prosciej tworz klasy... klasy sa najprostsza implementacja pakietow i/lub zestawowow...
nospor
Cytat
Mowiac prosciej tworz klasy... klasy sa najprostsza implementacja pakietow i/lub zestawowow...
Ale nawet jak utworzy klasy, to bedzie musial kazdą w innym pliku trzymac, chcąc zrobic to co chce. Dlatego mu nawet tego nie proponowalem winksmiley.jpg
LBO
hmmm, ale kolega chcial importowac poszczegolne funkcje... zalozmy, ze byloby to mozliwe w prosty spob np.
  1. <?php
  2. import_function($functionName);
  3. ?>

wiec, tak naprawde uzywajac include()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual do klas wychodzi na to samo...

edit: wlasnie przyszlo mi do glowy.. mozna by stworzyc katalog "functions" a w nim umiescic pliki, gdzie na kazdy plik przypadalaby jedna funkcja (trzeba by zachwowac jakis system nazewnictwa ustandaryzowany), a potem uzywajac wyzej wymienionej funckji import_function() includeowac t pliki
daves
Chciałem właśnie poznać sposób importowania tylko wybranych funkcji z jednego pliku php...

Takie tworzenie pakietów funkcji w różnych plikach niesie za sobą konieczność tworzenia dla każdego skryptu oddzielnego pliku z zestawem funkcji (przy założeniu, że każdy skrypt chce mieć inny zestaw)
nospor
na moj gust, to ty poprostu marudzisz juz w tej chwili winksmiley.jpg
A co za problem napisac:
  1. <?php
  2.  include('plik1.php');
  3. include('plik2.php');
  4. //....
  5.  
  6. ?>
to co ci potrzeba to includujesz i juz. w javie chcąc importowac tylko to coc chcesz, to tez musisz z palca napisac co cchesz. ta sama filozofia

edit: no troche nie dokonca zresztą, bo tam mozna importowac konkretne funkcje. sorki, troche sie zagolopowalem winksmiley.jpg

edit2: a to ze zaimportujesz o dwie funkcje więcej niz chciales, nic się nie stanie
daves
hehe okay wiem o co chodzi i jak dalej działać.

BTW. dzięki za odpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.