Cytat(tiramizu @ 31.05.2006, 19:45 )

Pytam dlatego bo nie działało. Wielkie dzieki wszystkim a w szczególności maverickkk zmiana typu na int pomogła.
A jednak nie pomogła. Przy zmianie na int straciłem miesiąc i dzień. W bazie zapisuje się tylko rok. Do bazy wprowadzam dane za pomocą panelu napisanego w html, php, Java. Dokładnie w Javie mam napisany kalendaż który formatuje datę w taki sposób aby była zrozumiała dla bazy. Czyli klikam na kalendarzu a on mi wpisuje rok-miesiąc-dzień. Do niedawna myślałem że wszystko działa poprawnie dopóki nie wprowadziłem dla testów daty zatrudnienia 1945-05-27 i daty zwolnienia 2006-05-26. teraz dla statystyk chciałem wyciągnąć ile osób pracowało w firmie od 41 do 60 lat.
Moje zapytanie SQL:
$aSQL = "SELECT count(*) as a41d FROM `baza` WHERE dat_zat - dat_zwo between '41' and '60' ";Potem dla testów zadeklarowałem zmienną aby wyświetlić wynik samego odejmowania daty. Wynik: 61. Czemu nie wyświetla miesięcy ani dni ? . Dobra idąc dalej nie zmieniałem dat tylko zmieniłem zapytanie na :
$aSQL = "SELECT count(*) as a61d FROM `baza` WHERE dat_zat - dat_zwo between '61' and '80' ";I tu też porażka, wynik 0. Dopiero po zmianie daty zatrudnienia na 1945-05-26 wynik był 1. Czyli okazuje się że jednak widzi miesiące i dni bo brakowało mu jednego dnia.
Moje pytanie, jaki macie pomysł aby zadziałał pierwszy przykład ?
Sorki jeśli nie jasno wytłumaczyłem mój problem, jeśli będzie nie jasny postaram się bardziej