Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tabela i powtarzające się rekordy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kwiateusz
Witam winksmiley.jpg

Mam następujący problem:

Mam bazę która składa się z 3 pól: id , name i email i chciałbym sprawdzić czy nie powtarzają się ta mamile... zrobiłbym to ręcznie, ale przy 50 tys. rekordów po prostu mi się nie chce biggrin.gif

I jeszcze 1 pytanie... Czy istnieje mozliwość skopiowania zawartości 1 tabeli do 2 ? Chodzi mi o to że miałbym np. 2 tabele z takimi samymi polami czyli id, name i email i żeby je połączyć w 1 (oczywiście id są rózne)...

Z góry dziękuję za odpowiedź winksmiley.jpg
nospor
ad1) Temat: Wybranie powtarzajacych sie danych w kolumnie

ad2) poczytaj w manualu o konstrukcji : insert into .... select.... - to jedna konstrukcja
kwiateusz
ad. 1 użyłem czegos takiego

1. SELECT t1.id, t1.name
  2. FROM members1 t1
  3. LEFT JOIN members1 t2 ON ( t1.email = t2.email AND t1.id < t2.id )
  4. WHERE t2.id IS NOT NULL
i komp przez 5 minut zapychał cały procek (2.3 GHz) i nic nie zrobil aż mysql skillowałem sad.gif

Ad. 2 natknąłem się na coś takiego i używałem tak
  1. INSERT INTO members SELECT * FROM members2
ale coś nie działało.. może moja wina winksmiley.jpg
nospor
ad1 nie mam czasu analizowac tego kodu.

ad2)
memebrs?
a moze members oraz members2?
kwiateusz
ad. 2 literówka winksmiley.jpg, ale tylko na forum.. po prosty pokombinuje ejszcze z tym ... a kod w 1 punkcie wziąłem z tematu który podałeś winksmiley.jpg

jednak działa ten insert dzięki winksmiley.jpg a co do powtarzających się pól może się nie powtarzają tongue.gif bo nie jestem pewien czy występują duplikaty, a ręcznie nie sprawdze...
Pucy
Apropos laczenia tabel, wydaej mi sie to bez sensu tzn ja to widze tak ze mozesz po prsotu w zapytaniach korzystac z dwoch tabel, to tak jakbys uzywal jednej (bo przeciez polaczenie tabeli mija sie z celem jezeli juz ja stworzyles. A jezeli stworyzles i chcesz to teraz tylko doladowac to zrob to raz z poziomy php admina)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.