Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wykrywanie języka
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
php programmer
Witam,
mam u siebie lokalnie na kompie wgrane cztery języki:
mianowicie: angielski, polski, rosyjski i ukraiński (języki dodałem w panelu administracyjnym windowska),
No i teraz mam pytanie, ponieważ mam potrzebę wykrywania jaki język jest ustawiony u
osoby odwiedzającej stronę (wtedy mógł bym automatycznie ustawić kodowanie i wersję językową strony)
nospor
Ale takie rzeczy to sie raczej czyta z preferencji ustawionych w przegladarce, a nie z tego jaką akurat ma koles klawiature w windowsie ustawiona.
w php w zmiennej $_SERVER bedziesz mialpodane preferencje przegladarki.

dalej, jak ktos ci wcisniecie na stronie flage, to wtedy np. ciacho ustawiasz i juz z ciacha czytasz preferencje
Cysiaczek
Jak chcesz z poziomu JavaScript, to przetestuj tak
  1. document.write(navigator.language);

Jakoś działa pod FF, ale już np. pod operą pokazuje mi EN, chociaż mam ustawione na Polski. O.o
php programmer
dokładniej chodziło mi o to że jeśli ktoś wpisze w ogłoszenie w textarea
np w języku rosyjskim mając ustawiony w sesji język ukraiński (przez nieuwagę),
to żeby mimo to dodało ogłoszenie do sekcji rosyjskiej
nospor
Cytat
w sesji język ukraiński (przez nieuwagę),
Przez nieuwage to se ktos predzej zmieni jezyk klawiatury niz jezyk w sesji. Wcisnie przez przypadek skrót klawiaturowy i ma inny jezyk. mi sie tak czesto zdarza, wiec akurat Twoje podejscie wydaje mi sie osobiscie zle

edit: jak tak to przepraszam. wyrazilem tylko swoją opinie. powiedz temu komus by sie zastanowil nad tym winksmiley.jpg
php programmer
Być może, ale ja robie to nie dla siebie,
i dostałem po prostu takie polecenie, żeby zrobić
sprawdzenie czy oby na pewno ktoś pisze w takim
języku jaki jest aktualnie w sesji czy jak kto woli w ciasteczku
Cysiaczek
Rzucę taki głupi pomysł, ale może na coś się przyda. Otóż - możesz spróbować wykrywac jakie znaki są generowane przez klawiatrurę. JavaScript ma kilka funkcji do obsługi klawiszy.
O. Masz od googla --> tongue.gif http://www.javascriptkit.com/javatutors/javascriptkey2.shtml

Pozdrawiam.
php programmer
THX spradze

Edit: Jenak nic to nie da,
czy wcisnę polske a czy ruskie a to kod ascii jest zawsze 65

@Cysiaczek
Kod
<script>document.write(navigator.language);</script>

To jest dobre, ale pod IE już nie wykazuje języka.
nospor
Cytat
To jest dobre, ale pod IE już nie wykazuje języka.
To raczej nie jest za dobre. Pod opera ten kod pokazuje preferencje przegladarki a nie jezyk klawiatury
Cysiaczek
Moze trochę nie na temat, ale co tam laugh.gif
Jak nic nie wymyślisz, to użyj tego - może się zachwycą i zapomną, że nie można wykryć języka tongue.gif
http://www.codeproject.com/jscript/jvk.asp

Pozdrawiam.

Jeszcze wygoglowałem apropo navigator.language
http://www.thescripts.com/forum/thread91944.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.