Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [htm][css] Kolor aktywnego linka (?)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lee
Mam menu górne (download, kontakt etc.) no i chcę aby po kliknięciu w dany link (obrazek) z tła białego tło zrobiło się szare. Porlbem w tym, że jak dam background-image: url(); w a.cos_tam to nie działa... zrobiłem to w ten sposób

1. td.um_home {
  2. background-image: url('images/menu_home_d.gif'); background-repeat: no-repeat; width: 96px; height: 18px;
  3. }
  4. td:hover.um_home {
  5. background-image: url('images/menu_home_a.gif'); background-repeat: no-repeat; width: 96px; height: 24px;
  6. }
  7. td:visited.um_home {
  8. background-image: url('images/menu_home_a.gif'); background-repeat: no-repeat; width: 96px; height: 24px;
  9. }
  10.  
  11. a.um {
  12. text-decoration: none;
  13. font-size: 10px;
  14. }

i w pliku index.php mam tak
  1. <td class="um_home" align="center"><a href="index.html" class="um"> </a></td></tr>

po najechaniu prawidłowo zmienia się obrazek, ale gdy już kliknę i przeniesie mnie to obrazek się nie zmienia, co mam źle ohmy.gif ? Jak coś niezrozumiałe to pytajcie...
misieq
Zdaje mi się, że nie można ustawiać :visted dla czegoś innego niż "a" blink.gif Czy można?
Lee
Właśnie dlatego napisałem tego posta...proszę kogoś zaznajomionego o odpowiedź
Kangu
ja ustawiam sobie menu jako liste inline i nadaje obramowanie a potem ustawiam odpowiednie parametry dla a:hover, a:visited, a:link, a:active

chodzi ci o cos takiego jak w www.przezpolske.pl w menu lewym questionmark.gif
Lee
Może przykład kodu jak to wygląda...
siemakuba
Panowie, jak już pisałem w innym wątku, zastanówcie się chwilę i odpowiedzcie sobie na takie pytanie:
Skoro link ma wskazywać na aktualnie oglądaną stronę i ma zostać w jakiś sposób wyróżniony po kliknięciu na niego (podpowiedź: kliknięcie powoduje przejście do nowej strony) to skąd biedny CSS ma wiedzieć, co zostało na poprzedniej stronie kliknięte żeby mógł to jakoś wyróżnić?

Polecam wyszukiwarkę forum, w której można znaleźć chociażby taki wątek: Jak zrobić podkreślenie oglądanego linku?

pozdr.
lopik
No ja niestety za bardzo tego nie rozumiem, ale jeśli chodzi o coś w tym stylu...
Cytat
"link ma wskazywać na aktualnie oglądaną stronę i ma zostać w jakiś sposób wyróżniony po kliknięciu na niego"

To czemu by się miało nie dać questionmark.gif
http://css.maxdesign.com.au/listamatic/horizontal09.htm

No albo nie rozumiem.
siemakuba
Lopik, zwróć uwagę na ten fragment z pierwszego posta @Lee:
Cytat
ale gdy już kliknę i przeniesie mnie
Pojawia się tu słowo-klucz: przeniesie mnie.

pozdr.
lopik
No to przecież "gdy już kliknę i przeniesie mnie" ja już przeniesie cię na inną stronę to już tej poprzedniej co z niej klikałeś, nie widać, tylko ta nową :|

Nie no sorry, chyba nie kumam.
siemakuba
No właśnie, tej z której kliknąłeś nie widać już. Co za tym idzie, sam styl CSS i jego pseudoklasy :active czy inne nie wystarczą do oznaczenie pozycji w menu jako aktywnej. Musisz to zrobić w inny sposób.

Poza tym, pseudoklasa :visited oznacza już odwiedzone linki, więc to nie to, pseudoklasa :active uruchamia się w momencie kliknięcia na link do momentu pozostawania focusu na nim. Sprawa kolejna, IE nie obsługuje pseudoklas :hover (innych chyba też) dla elementów innych niż.
No i na koniec, nie tak:
Kod
td:hover.um_home

ale tak:
Kod
td.um_home:hover

No i jeszcze, używanie znaku podkreślnika w nazwach klas też nie jest zalecane.

Nic więcej na ten temat nie da się powiedzieć.

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.