Zrobiłem tak, nie wiem czy dobrze:
<?php
$m = array(1=>"Styczeń", "Luty", "Marzec", "Kwiecień", "Maj", "Czerwiec", "Lipiec", "Sierpień", "Wrzesień", "Październik", "Listopad", "Grudzień");
echo '<select name="miesiac" class="register_select">';
foreach ($m as $key => $value) {
if ($key == 01) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; if ($key == 02) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; if ($key == 03) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; if ($key == 04) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; if ($key == 05) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; if ($key == 06) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; if ($key == 07) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; if ($key == 08) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; if ($key == 09) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; if ($key == 10) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; if ($key == 11) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; if ($key == 12) {$sel = 'selected="selected"'; } else { $sel = NULL; }
echo '<option name="'.$key.'", '.$sel.'>'.$value.'</option>'; }
?>
No i cóż, miesiące wypisuje oczywiście, ale nie wybiera tego którey był w zmiennej $miesiace - no bo i na jakiej podstawie? Widze ze nie ma tu żadnego odniesienia do niej... Wstawiałem też
<?php
if ($key == $miesiace)
?>
ale bez zmian.
Doszedłem do wniosku że nie jest to aż tak palący problem, ponieważ pojawił się kolejny, który ma większy priorytet. Tylko nie wiem, czy mogę go opisać tutaj, czy w nowym topicu, bo dotyczy on wypisywania z bazy danych?