Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: flash->php->email
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mysz0n
witam, mam sprawe - zrobiłem formularz we flashu, na pierwszej stronie flasha w pierwszej klatce dałem System.useCodepage=true; przesyłam formularz do skryptu php który zaczyna sie słowami smile.gif

1. <?php
  2. header('Content-Type: text/html; charset = ISO-8859-2');
  3. ?>

i np gdy w formularzu pisze cos takiego:
ąćęółńżź
dostaje w odpowiedzi mailowej
šćęółńżŸ (i to po ż jeszcze jakis smieszny znaczek)
czyli niektore litery "łyka"a inne nie, probowałem na rozne sposoby zmieniałem charset na windows1250 oraz na utf-8 robiłem te kombinacje z właczonym System.useCodepage=true; i z wyłaczonym, skonczyły mi sie pomysły.. nie wiem co dalej

macie jakies propozycje? gdzie robie błąd questionmark.gif
Amorph
A jak kodujesz maila w php ?
/edit:
wpisz w skrypcie wysylającym echo abyś wyświetlił co odebrałeś z flasha....
wtedy będzie wiadomo czy flash-php czy php-mail
mysz0n
wygląda na to ze błąd w przesyłaniu terści jest na bank conajmniej po stronie php, dlaczego?
bo przy przesyłaniu czegoś takiego (to jest jedna z lini kodu w php)
  1. <?php
  2. $msg .= "Ilość spółek zależnych: " . $_POST["o_p_il_spolek_zaleznych"]. "";
  3. $msg .= "Czy sporządza się sprawozdanie łączne? " . $_POST["o_p_spr_laczne"]. "";
  4. $msg .= "Czy sporządza się sprawozdanie skonsolidowane? " . $_POST["o_p_czy_skonsolidow"]. "";
  5. ?>

dostaje:
Iloœć spółek zależnych:
Czy sporzšdza się sprawozdanie łšczne?
Czy sporzšdza się sprawozdanie skonsolidowane?

czyli pomijajac to ze mozliwe ze flash zamienia znaczkki na krzaczki - to na bank php cos zle robi bo mimo ze w kodzie mam wpisanie z polskimi literami - dostaje krzaki. o zrobic questionmark.gif
Amorph
Czy flash przesyła również to:
Cytat
Czy sporządza się sprawozdanie łączne?

Jeśli nie to masz źle ustawione kodowanie na stronie. Poczytaj o tym na forum.
Spróbuj zapisać w utf-8,
a pozatym jest sporo tematów podobnych na forach flashowych. smile.gif
mysz0n
nie,
Cytat
Czy sporządza się sprawozdanie łączne?

jest dodawane przez php, flash przesyła tylko zmienne.
wiem ze jest duzo tematów na ten temat - ale wlasnie w zadnym nie znalazłem odpowiedzi, a tu wydaje mi sie ze bład jest conajmniej w php, moze we flashu tez - ale php na bank robi jakis wałek.
moze nagłowek mam zły ? mam takie cos:

1. <?php
  2. header('Content-Type: text/html; charset = ISO-8859-2');
  3. ?>
  4. <?php i tutaj tresc calego kodu.... ?>

i btw: mam nadzieje ze zerkniesz jeszcze na ten post i dasz mi odp na jedno łatwe pytanko
jak zmodyfikowac tan kod:

$msg .= "aktywa:\t" . $_POST["f_aktywa_trw1"] ."\t". $_POST["f_aktywa_trw2"] ."\t". $_POST["f_aktywa_trw3"]. "";

zeby w wyniku było tak

aktywa: zmiennaf_aktywa_trw1 f_aktywa_trw2 f_aktywa_trw3

? chodzi o to zeby były tabulatory, ale nie było znaków nowej lini, bo teraz daje nową linie i tabulator.
Amorph
Masz ISO-8859-2 a w jakim kodowaniu zapisujesz plik.php? Podejrzewam, że utf-8.
Skoro generujesz kod html to wpisz:
  1. <?php
  2. echo "<pre>aktywa: t $_POST['_aktywa_trw1'] t $_POST['_aktywa_trw2'] t $_POST['_aktywa_trw3']</pre>";
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.