Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS]Odnosniki które nie dodają się do historii przeglądarki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
juzwa
nie mam pojęcia jak to zrobić - chodzi mi o to, aby ktoś kto jest na mojej stronie uzywał nawigacji wygenerowanej a w historii ostatnim wpisyem było to skąd przyszedł
mike
Nie da się.
I bardzo dobrze, bo zmuszanie użytkownika do tego by poruszał się tak jak Ty tego chcesz w taki "brutalny" sposób jest szczytem bezsensu.

Poczytaj zagadnienia związane z Usability i accessibility.
juzwa
OK pszesz, że nie da się tak zrobić - ale ja widziałem przykłady takiego działania - nie w odniesieniu do całej witryny ale do pewnych jej fragmentów

np to forum - dodaje wpis i przy cofaniu nie mam w historii stron akcji dodawania nie dodam formularza ponownie - o takie cos mi przede wszystkim chodzi - o uniemozliwienie cofaniem przegladarką wywoływania akcji po raz kolejny

bo gdyby coś takiego było byłby komunikat z ostrzeżeniem, że dane POSTDATA wygasły i że naciśnięcie OK spowoduje uruchomienie całej procedury obsługi forma raz jeszcze zgadzasz się wcisnij OK nie to wściśnij ANULUJ

zresztą chyba większość forów tak ma - właśnie coś w rodzaju blokady wpisu do historii strony z wywoływaniem akcji

i jak coś takiego zrobić

poza tym pytam o to, bo - na samym początku - chciałem czyścić historię, po przeszukaniu tematu zauważyłem, że to pomysł taki średni co najwyżej i jako pewne rozwiązanie na jedym z forów było właśnie niewpisywanie strony do historii - niestety prócz takiej porady (bez rozwiązania) jeden czy dwóch pustych stron (error 404) nic nie znalazłem na ten temat -

nawet nie wiem czy takie coś można zrealizować w JS (ale moim zdaniem można) czy można także np w php jakoś to obsłużyć
Zajec
Przy generowaniu formularza dodaj pole z aktualnym time(); (w czasie generowania formularza). Ten time zapisujesz do tabeli jako jakiś "anty_repost". Przed dodaniem postu sprawdzasz, czy post o takim anty_repost w danym temacie od danego usera istnieje. Jesli istnieje - to odrzucasz wysłany post.

A żeby nie marnować miejsca a bazie możesz raz dziennie kasować wszystkie pole "anty_repost" z czasem sprzed tygodnia. Niesądzę, aby ktoś przez tydzień nie zamknął okienka z pisaniem posta.
lukasz_sosnowiec
mi się wydaje że może chodzi o location.replace (adres);
Powoduje to że nowo wczytana strona zakrywa w historii tą z której została wywołana.
Joy-machine
1. Wiedziałem że się komuś przyda, ale nie sądziłem że tak szybko: Temat: Manipulacja historia przegladarki
2. jeżeli wejdę na strone i kliknę w 3 podstrony, a po naciśnięciu na klawiaturze BACKSPACE nie przeniosę się do poprzedniej strony - wierz mi, ze opuszczę tą stronę a autora uznam za złośliwe lamerskie dziecko neostrady winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.