Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odczytywanie tablicy z tablicy dwuwymiarowej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Scrooge
upraszczając bardzo problem mam zadeklarowana tablice w klasie

1. class cos{
  2. var $tab=array("0"=>array("0"=>0,"1"=>1),"1"=>array("0"=>2,"1"=>3));
  3.  
  4. function zwroc(){
  5. echo "$this->tab[0][1]";
  6. }
  7.  
  8. }

czemu wywołanie:
$COS1= new cos;
"$COS1->zwroc();"

zamiast wyswietlić wynik 0 wyświetla mi

"Array[0][1]"

Dodam jeszcze, że w orginalnej klasie oczywiście tablica nie jest inicjowana przy deklaracji lecz jest oddzielna funkcja w klasie(która oczywiście jest wywoływana później), które wypełnia tablice w pętli. wypełnianie wygląda tak:

$this->tab[$i][$j]=wartość; //gdzie oczywiście $i oraz $j to zmienne w pętli for

nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale piszę. Przy obejrzeniu co jest w tablicy (poprzez var_dump($tab)) wszystko się zgadza. Każda z wartości jest na swoim miejscu. Czemu więc nie mogę się "dobrać" do tych wartości questionmark.gif
Sebastian Rozmus
wywal w echo cudzysłowy smile.gif
Scrooge
kurczę faktycznie działa :/ czyli rozumiem, że jak mam zmienną wyprowadzać z tekstem to się muszę z bawić z ' i z kropkami questionmark.gif:/ Beznadzieja... to chyba jakiś bug php. Czy może to ma jakieś uzasadnienie programistyczne questionmark.gif Bo rozumiem, że przy "" można wprowadzać zmienne ale już nie wskaźniki do nich questionmark.gif (tzn o ile tak to można nazwać bo w php chyba nie ma wskaźników smile.gif )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.