frickle
9.03.2007, 08:39:21
Witam
Mam problem którego jak na razie nie rozwiązało ani forum, ani manual ani podręcznik w którego posiadaniu jestem.
Mianowicie posiadam potrzebę połączenia się z bazą MySQL znajdującą się na serwerze ale z mojego domowego kompa. Próbowałem to zrobić z kilku programów (w tym z jednego napisanego przez mnie w Delphi) i za każdym razem wywala mi błąd. Żeby było ciekawiej to raz jest to po prostu komunikat że nie może się połączyć, innym razem że jest błądny login lub hasło a innym że host nie jest uprawniony do połączenia z bazą. Pomoc techniczna w moim hostingu też niewiele wniosła.
Być może ktoś miał już taki problem i udało mu się go rozwiązać.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
kossa
9.03.2007, 10:06:22
Musisz mieć bazę skonfigurowaną w taki sposób aby dostęp do niej był z zewnątrz, tzw. host %
Wszystko zależy od Twojego usługodawcy u którego masz wykupiony hosting i bazę.
Np. home.pl, nazwa.pl na to zezwalają ale są serwisy że taka opcja jest włączana np. tylko na jedno podane IP po konsultacji z adminem serwera.
Łukasz
frickle
9.03.2007, 18:01:18
Właśnie o to chodzi że mam ustawiony '%' - czyli teoretycznie powinno z dowolnego hosta łączyć. Admin od mojego usługodawcy również starał się mi pomóc, ale pomimo tego sytuacja jaka była taka jest. Generalnie jeśli chodzi o konfigurację to napewno jest ustawione tak że można łączyć się z zewnątrz.
Dopuszczam możliwość że może ja czegoś nie wpisuję jak trzeba, stąd prośba o pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.