najpierw, co chce zrobic:
planuje zrobic jeden modul(subskrypt), ktory bedzie korzystal z roznych tabel... bedze to dotyczylo takich rzeczy jak: spis klanow, menu, spis artykulow etc
jak to ma dzialac?
po wybraniu tabeli do edycji (np. menu)
na stronie pojawi sie:
input, w ktorym bedzie "metoda" wyswietlania danych(przy tworzeniu danego modulu bedzie trzeba ja podac, a potem bedzie mozliwosc edycji- to ma robic za "szablon" dla skryptu wyswietlajacego dane z tabeli) , czyli np:
a pod spodem textarea gdzie beda dane odzielane np. za pomoca ";" np:
Aktualnosci;id_skryptu;_self;class dla linka Administracja;id_skryptu;_self;class dla linka Forum;id_skryptu;_blank;class dla linka
gdzie kazdy wpis pomiedzy srednikami bedzie stanowil kolejne {slowo_klucz_numer}
dlaczego akurat tak chce to zrobic? wynika to z tego ze kiedys pracowalem na metodzie: osobny wpis to kolejny ciag wyswietlonych inputow z odpowiednimi wartosciami z tabeli (np:)
input: nazwa klanu, input: adres, ... , input inne informacje input: nazwa klanu, input: adres, ... , input inne informacje input: nazwa klanu, input: adres, ... , input inne informacje
z wlasnego lenistwa nie chce mi sie robic przy tym nowym panelu administracyjnym skryptu do usuwania danych inputow (czyli wersow z tabeli msql), edycji ich (pole checkbox obok, ktore determinowaly, ktore inputy mialy byc zaktualizowane w tabeli), recznego sortowania: gora/dol. W momencie gdy zastosuje jeden input z metoda wyswietlania i pole textarea (do ktorego przewiduje maximum po 30 wpisow) z danymi do wyswietlania, znika problem "obrobki" osobnych inputow. Wystraczy ze zamienie recznie kolejnosc lini, lub usune jedna linia albo cokolwiek innego.
No i to juz jest koniec posta i nasuwa sie moje pytanie:
W momencie gdy bede chcial wprowadzic tę metode (input+textarea) pojawi sie problem z aktualizacja danych w bazie. Chodzi o to, ze przy zapisywaniu zmienionych danych, nie bede wiedzial, ktora linia miala docelowe, pierwotne(przed wyciagnieciem danych z tabeli) id w tablicy. czyli, ze nie bede wstanie kontrolowac jak zmieniaja sie dane w tablicy. Czy, jesli przewieduje ta metode tylko dla siebie i redaktorow oplaca sie wyzerowac tablice i zapisac ją na nowo kolejnymi liniami z textarea? a moze macie inny pomysl jak sobie z tym poradzic?
wiem ze dlugi post, ale chcialem to calkiem w miare dobrze opisac i mam nadzieje ze rozumiecie ocb..mam nadzieje, ze dacie rade mi jakos pomoc..
pozdrawiam