Formularz:
Funkcja dodająca rzeczy inne do bazy:
Kod
Globale: $thumb_x, $thumb_y, $plik1, $plik1_name, $qual
i kod wysylajacy na server i tworzący miniature:
<?php if($itype1=='upload') { chmod("uploads/gal_mod/normal/".$plik1_name, 0777); $pliczek="uploads/gal_mod/normal/".$plik1_name; $pthumb="uploads/gal_mod/mini/tn_".$id.$plik1_name; resizeImage($pliczek, $thumb_x, $thumb_y, $pthumb, $qual); $query = "UPDATE $thumb_tbl SET norm='$pliczek', thumb='$pthumb' WHERE id='$id'"; } ?>
i funkcja resizeImage:
<?php function imgType($name) { { return "IMAGETYPE_JPEG"; } { return "IMAGETYPE_GIF"; } { return "IMAGETYPE_PNG"; } } function resizeImage($source, $max_x, $max_y, $save_image, $jpeg_quality = 100) { /* * source - obrazek jpeg * max_x - maksymalna szerokosc pomniejszonego obrazka * max_y - maksymalna dlugosc pomniejszonego obrazka * save_image - nazwa pliku do ktorego zostanie zapisany nowy obrazek * jpeg_quality - jakosc powstalego obrazu jpeg - jezeli bedzie inny to argument jest nie wazny (domyslnie 100) */ if(imgType($source) == "IMAGETYPE_JPEG") { $img_src = imagecreatefromjpeg($source); } elseif(imgType($source) == "IMAGETYPE_GIF") { $img_src = imagecreatefromgif($source); } elseif(imgType($source) == "IMAGETYPE_PNG") { $img_src = imagecreatefrompng($source); } else { } $image_x = imagesx($img_src); $image_y = imagesy($img_src); if($image_x > $image_y) // Landscape { $ratio_x = ($image_x > $max_x) ? $max_x/$image_x : 1; $ratio_y = $ratio_x; $move = 'y'; } else // Portrait { $ratio_y = ($image_y > $max_y) ? $max_y/$image_y : 1; $ratio_x = $ratio_y; $move = 'x'; } $new_x = $image_x*$ratio_x; $new_y = $image_y*$ratio_y; $move_x = ($move == "x") ? ($max_x-$new_x)/2 : 0; $move_y = ($move == "y") ? ($max_y-$new_y)/2 : 0; $new_img = imagecreatetruecolor($max_x, $max_y); $background = imagecolorallocate($new_img, 255, 255, 255); imagefill($new_img, 0, 0, $background); imagecopyresampled($new_img, $img_src, $move_x, $move_y, 0, 0, $new_x, $new_y, $image_x, $image_y); if(imgType($save_image) == "IMAGETYPE_JPEG") { imagejpeg($new_img, $save_image, 100); } elseif(imgType($save_image) == "IMAGETYPE_GIF") { imagegif($new_img, $save_image); } elseif(imgType($save_image) == "IMAGETYPE_PNG") { imagepng($new_img, $save_image); } } ?>
i mój problem polega na tym że jak podam jakiś plik wysle wszysko ok ale miniature tworzy z 2 paskami...
proszę, wysyłam taki obrazek:
http://img476.imageshack.us/img476/4362/je...carthy14ef5.jpg
ustawiam rozmiary na 300x300 i "wychodzi" mi tkaie coś: ( u góry i na dole obrazka jest pasek biały )
http://img391.imageshack.us/my.php?image=t...carthy14vk0.jpg
i niestety nei wiem jak to można naprawić

-------------------------
na forum jest więcej BBCode
niż tylko [ code ], tym razem poprawiłem
na przyszłość proszę pamiętać
~Cienki1980
------------------------
fredzio90: nie znałem ze znacznik html nie dodaje tych \ przed ".. bede wiedział na przyszłość