kapral
19.03.2007, 20:28:19
witam,
będę robił stronę gdzie właściciel strony będzie dodawał bardzo długie artykuły. I przydało by się podzielić ten artykuł na kilka stron bo na jedną to by było za długie. Zastanawiam się jak to zrobić - nie chodzi mi o kod tylko o sposób (algorytm) w jaki to mam wykonać. Artykuły będą przechowywane w bazie danych i teraz przydałby się jakiś automat który by linkował do następnej części artykułu.
Jakie rozwiązanie proponujecie?
Cienki1980
19.03.2007, 20:52:54
Mógłbyś zrobić coś al'a stronicowanie artykułu. Dzielisz artykuł na partie załóżmy po 10000 znaków ( nie obcinając wyrazów, ale szukając najbliższą spację ) i dajesz link w którym przekazujesz IDartykułu oraz numer znaku od którego masz zacząć czytać artykuł na "następnej stronie".
kapral
19.03.2007, 21:11:25
Też tak myślałem, tylko jest jeden problem jeśli przerwie tekst w nieoczekiwanym miejscu tzn dokończy zdanie ale sens całej treści będzie się kończył na drugiej stronie.
Myślałem żeby dawać samemu jakieś znaki w tekście które będą oznaczać przejście do nowej strony, tylko nie wiem czy to by się sprawdziło. Co o tym sądzicie?
Cienki1980
19.03.2007, 21:51:01
No skoro właściciel strony będzie dodawał te artykuły to on musiałby pilnować tego gdzie ma się pojawić nowa strona.
Bo innym sposobem to podzielenie tekstu jak nie po spacji to po kropce ( licząc na to, że kropka będzie oznaczała koniec zdania )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.