Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] jak odczytać z tabelki wszystkie rekordy i wyświetlić je na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bodzio1000
za pomoc bylbym bardzo wdzieczny!
Łukasz O.
  1. <?php
  2. $db->query('SELECT * FROM twoja_tabela'); //pobierz wszystkie rekordy z tabeli
  3. foreach($db->fetch_row() as $rekord){ //dla każdego rekordu w wyniku
  4. print_r($rekord); //wyświetl wszystkie pola rekordu
  5. }
  6. ?>
bodzio1000
wyskakuje error
Fatal error: Call to a member function on a non-object in c:\usr\upo\odczytywanie.php on line 2

ps. chodzi o odczytanie rekordow z tabeli, z pliku, nie z bazy danych
Łukasz O.
nie ma tutaj jasnowidzów - mówisz tabela to dla mnie równa się tabela w bazie danych

podaj kawałek kodu z tego pliku, z którego chcesz czytać rekordy
jawor_2
a znasz kod na skasowanie co drugiej linijki w pliku i zapisanie zmian ? jak ty bys to napisal ?
Łukasz O.
a co odpowiedź w tym poście Cię nie zadowala?
bodzio1000
wlasnie cos mi nie pasi. mam taki temat na referat do szkoly jak w temacie i ma byc to skrypt php, ale przeciez w php nie da sie tabelek zrobic..ma ktos moze jakis pomysl jak moznaby to zrobic?
Łukasz O.
jakiej znowu tabeli? i czemu wydaje mi się, że na dwóch kontach jedziesz?
bodzio1000
jak odczytać z tabelki wszystkie rekordy i wyświetlić je na stronie

z tej, wydaje ci sie..
Łukasz O.
cierpliwość tracę - z JAKIEJ tabeli? dokładnie
bodzio1000
chodzi o tabele, ktora wykona pętla while, a pozniej drugi skrypt odczyta wszystkie rekordy z tej tabeli i wyswietli je na stronie..
lopez86
Nie wiem czy cie dobrze skumalem pozatym dzis jestem troszke na bani więc wybacz jeśli coś źle kumam:

Jeśli chodzi o wyciągnięcie danych z bazy to

1. <?php
  2. $a=mysql_connect('host','user','password');
  3. $result=mysql_query("select * from tabela",$a);
  4.  
  5.  
  6. echo "<table>";
  7. while($re=mysql_fetch_array($result)){
  8.  
  9. //tutaj w zależności od tego jakie masz kolumny w tabeli
  10.  
  11.  
  12. $kolumna1=$result['kolumna1'];
  13. $kolumna2=$result['kolumna2'];
  14.  
  15.  
  16. echo "<tr>";
  17.  
  18. echo "<td>".$kolumna1."</td>";
  19. echo "<td>".$kolumna2."</td>";
  20.  
  21.  
  22.  
  23. echo "</tr>";
  24.  
  25.  
  26.  
  27.  
  28.  
  29.  
  30. }
  31. echo "</table>";
  32. ?>

jak tabela ma wykonać pętlę while questionmark.gif nie kumam cię. Jak chcesz z pliku odczytać dane to sobie musisz np. wczytaj plik do zmiennej.
Później explodem po konkretnych znacznikach np. końca tabeli lub początku i po znacznikach rozpoczęcia kolumny wiersza itd. Jak nie napiszesz jak wyglada plik to nic z tego.
lopik
@bodzio1000, jak nie napiszesz jasno o co chodzi, to rozwiązania nie będziesz miał.

@lopez86, ty nie chodzi o tabele w bazie danych - tak przynajmniej napisał autor owego tematu.
Waleń
bodzio1000 a nie chodzi ci o tabelkę utworzoną przez html??
Neeke
Czytam czytam ten Temat i ja nic nierozumiem o jakie tabele dalej chodzi .... powiadasz do szkoly portzrebujesz heh a chociaz z raz byles na tychg zajeciach ...? bo Ty nawet nieumiesz wyjasnic tu o jaka tabele chodzi .....
lopik
Dwie strony topiku, który dotyczy wyjaśnienia o jaką tabelkę chodzi! :|
bodzio1000
Dzisiaj sie dowiedzialem szczegolow bo nauczyciel sam nie wiedzial jaka to ma byc. chodzi mi o odczytanie z tabeli z bazy danych wszystkch rekordow, oraz wyswietlenie ich na stronie
thx
Neeke
  1. <?php
  2. $pytanie="SELECT *FROM tabela";
  3.  
  4. while($row=mysql_fetch_array($pytanie)) {
  5.  
  6. echo $row['id'];
  7.  
  8. echo $row['tresc']; /// i tak dalej
  9.  
  10. }
  11. ?>

Co do nauczycieli niekturzy mnie rozwalaja na maxa:D zadac cos ale samemu niewiedziec dokladnie czego:D heh pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.