Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Parametr w linku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arkadiusz.krol
Witam wszystkim. Pewnie nie jeden to już pisał ale i ja napiszę - jestem laikiem jeżeli chodzi o php i dlatego proszę o pomoc. Zrobiłem prostą stronkę dla mojej małej córeczki. Nie znam się na tym zbyt dobrze, dlatego wykorzystałem kilka gotowych skryptów, np. do galerii zdjęc. Na stronie chcę też zamieścić kilka filmików. Chciałem żeby odtwarzacz otwierał się w osobnym oknie a w nim w zależności od parametru otwierał się określony film.

Link do odtwarzacza ma postać np.
  1. <?php
  2. <a href = java script:player('340','280','player.php?film=julcia02')>
  3. ?>

Prawie wszystko tu działa. Odtwarzacz otwiera się w nowym oknie o określonych rozmiarach, ale niestety film się nie ładuje.

Kod pliku player.php:
  1. <html>
  2. <head>
  3. <title></title>
  4. </head>
  5. <body leftmargin="0" topmargin="0" marginwidth="0" marginheight="0">
  6. <?php 
  7. echo "<embed src="http://www.nasza-julka.nazwa.pl/filmy/".$film.".avi">";
  8. ?>
  9. </body>
  10. </html>

I tu coś jest nie tak. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych programistów. Jak to zrobić? Dzięki
nospor
1) nie $film, a $_GET['film']
2) zakladam ze cala reszta jest ok
3)
proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole

4) Witamy smile.gif
5) Pozdrowienia dla córeczki smile.gif
arkadiusz.krol
Czyli fragment kodu odpowiadający za odtwarzacz powinien wyglądać tak ?
  1. <?php 
  2. echo "<embed src="http://www.nasza-julka.nazwa.pl/filmy/".$_GET['film'].".avi" WIDTH="340" HEIGHT="280" AUTOSTART="true">";
  3. ?>

Coś mi tu w dalszym ciągu nie działa sad.gif
Cypherq
Ale co konkretnie nie działa? Link? Wyrzuca błąd? Nie parsuje?
arkadiusz.krol
Link działa (chyba) - to znaczy otwiera się nowe okno, w nim otwiera się odtwarzacz ... ale film nie leci.
Zobaczcie: www.nasza-julka.com/test.php
Cypherq
A ścieżka, nazwa filmu, są poprawne?
arkadiusz.krol
Tak. Ścieżka do filmu to np. http://www.nasza-julka.com/filmy/julcia01.avi i tak to jest podane w linku (w linku jest domena nazwa.pl ale to to samo przecież).

Zauważyłem coś takiego: jak kliknę prawym klawiszem na tym odtwarzaczu w nowym oknie i wybiorę właściwości to w ścieżce pokazuje mi się coś takiego http://www.nasza-julka.com/filmy/.avi - nie ma nazwy pliku, np. julcia01 który ma być przekazywany przez parametr $film.

Może jest to w jakiś posób powiązane z samą funkcją służącą do otwierania nowego okna:
  1. <script language="JavaScript">
  2. var okno = null;
  3. function player(width, height, plik)
  4. {
  5. okno = window.open('player.php','odtwarzacz','height=280,width=340,left=100,top=100,fullscreen=0,status=0,location=0,menubar=0
    ,resizable=0,scrollbars=0');
  6. }
Amorph
  1. <scrip language="JavaScript">
  2. function otworz(adres, nazwa) {
  3. var szerokosc = screen.width/2;
  4. var wysokosc = screen.height/2;
  5. var wspolrzednax = szerokosc/2;
  6. var wspolrzednay = wysokosc/2;
  7. noweOkno = window.open(adres, nazwa,"menubar=no, toolbar=no, scrollbars=yes, resizable=no,location=no, status=no, width="+szerokosc+", height="+wysokosc+", left="+wspolrzednax+", top="+wspolrzednay+"")
  8. noweOkno.focus()
  9. }

i wywołanie:
  1. <?php
  2. $id=$_GET['film'];
  3. <...link....  onClick='java script:otworz(&#39player.php?id=$id&#39,nazwaOkna)' >
  4. ?>

Miałem podobny problem.... rozwiązaniem okazało się... o dziwo....:
&#39

Kod dostosuj do swoich potrzeb.
Pozdrawiam.
arkadiusz.krol
Amorph, rozumiem że podałeś mi wygląd funkcji służaćej do otwierania nowego okna i jak ma wyglądać link (chociaż do końca tego też nie rozumiem) ... ale jak ma wyglądać sam kod odtwarzacza otwieranego w nowym oknie ?
nospor
ej, ale ty popupa otwierasz tak:
Kod
java script:player('340','280','player2.php?film=julcia01')

a w funkcji player() ty wogole nie uwzgledniasz ostatniego parametru, tylko walisz stale player2.php. no to nie ma co sie dziwic, ze ci parametru nie czyta co zapodajesz
Amorph
U mnie wyglądało to że bez wzięcia kodu javascriptowego w podane znaki, nie przekazywało do funkcji otwierającej okno parametrów.
Bo jak rozumiem po przeczytaniu postów i tematu to z tym masz problemy smile.gif
arkadiusz.krol
nospor, to proszę o podpowiedź jak to zrobić ... jak ten parametr pobrać ?
nospor
no sadzilem ze sie domyslisz.
W funkcji player()
nie:
window.open('player.php',....
a:
window.open(plik,.......
arkadiusz.krol
Super. Dzięki. Wszystko działa jak należy smile.gif A ja już tyle różnych wariantów próbowałem, że sam się pogubiłem ... i na to raczej bym nie wpadł ... chociaż wystarczyło tylko dobrze popatrzeć winksmiley.jpg Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.