Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] problem z zapytaniem. Bardzo pilne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rico_ds
mam taki kod
  1. <?php
  2. $zmienna=$INC->DB_Result($results,0,"pokoj");
  3.  $results2 = $INC->DB_Query("select * from ".DB_POK." WHERE id='".$zmienna."' and client_id='".$user."'");
  4.  $gosc['cena']=$INC->DB_Result($results2,0,"cena");
  5. ?>

a na stronie pokazuje mi to
Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: Unable to jump to row 0 on MySQL result index 5 in /admin/inc.php on line 143

a tam jest tylko
  1. <?php
  2. return $this->DB_ParseOutput(mysql_result($result,$row,$field));
  3. ?>

Czy ktoś mi może powiedzieć, gdzie jest błąd??

I jeszcze jedno pytanie. Ważniejsze od tamtego. Jak napisać, aby po spełnieniu warunku funkcji if nastąpiło połączenie z bazą danych? I jak wstawić w to dane z tego połaczenia
kossa
usuń apostrofy przy danych dot. ID - zakładam że masz te pola jako liczbowe a nie varchar itp.

1. <?php
  2. DB_Query("select * from ".DB_POK." WHERE id=".$zmienna." and client_id=".$user." ");
  3. ?>

co do drugiego pytania:

1. <?php
  2. if ($warunek)
  3. {
  4. $polaczenie...
  5. }
  6. ?>

nie rozumiem w czym jest problem

Łukasz
Rico_ds
Bardzo dziękuje.
Mam teraz inny problem. Nie chce nowego wątku zakładać, więc napisze w tym.
  1. <?php
  2.  $results3 = $INC->DB_Query("select * from ".DB_USL." where client_id='".$user."' order by id");
  3.  $matches = $INC->DB_CountResult ($results); 
  4.  $gosc['nazwa']=INC->DB_Result($results3,$i,"nazwa");
  5.  $gosc['koszt']=INC->DB_Result($results3,$i,"koszt");
  6.  $gosc['snia']=INC->DB_Result($results3,$i,"Śniadanie");
  7.  if ($gosc['nazwa'] == &#346;niadanie )
  8. {
  9. return $gosc['koszt']; 
  10. }
  11.  else 
  12.  {
  13.  return 0
  14.  }
  15.  
  16. $results4 = $INC->DB_Query("select * from ".DB_MEL. " where client_id='".$user."");
  17.  $matches = $INC->DB_CountResult ($results);  
  18.  $gosc['client_id']=INC->DB_Result($results4,$i,"client_id");
  19.  $gosc['nazwa']=INC->DB_Result($results4,$i,"nazwa");
  20.  $gosc['sniadanie']=INC->DB_Result($results4,$i,"sniadanie");
  21.  if ($gosc['sniadanie'] == 1) 
  22. { 
  23. return $gosc['snia']; 
  24. }
  25.  else 
  26.  {
  27.  return 0
  28.  }
  29.  echo "<br>W sumie cena za posilki wynosi : <b> ".$gosc['sniadanie']."</b></br>";?>

potrzebuje, żeby łączyło się z bazą danych i pobierało dane, po spełnieniu warunku wstawiało koszt, później ponowne połączenie, ale już z inną bazą, pobranie danych i po spełnieniu warunku wstawienie zmiennej z poprzedniego połączenia. Chciałem to inaczej napisać, ale wydaje mi się, że tak będzie lepiej niż poprzez if i połączenie z bazą. Czyli o to co wcześniej pytałem.

Problem polega na tym iż dostaje komunikat Parse error: syntax error, unexpected T_OBJECT_OPERATOR in /mods/klient/admin.php on line 587 czyli na
  1. <?php
  2. $gosc['nazwa']=INC->DB_Result($results3,$i,"nazwa");
  3. ?>
nospor
skup sie troche....
nie INC a $INC
Rico_ds
Dzięki. Ech... trochę za długo już nie śpię:/
teraz pokazuje mi
  1. <?php
  2. Parse error: syntax error, unexpected '}' in /mods/klient/admin.php on line 597
  3. ?>

czyli } po pierwszym return 0. Brakuje tam " " i ; czy jak?? .

edit
Dobra to jednak było to, ale teraz mam "Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: Unable to jump to row 0 on MySQL result index 6 in /admin/inc.php on line 143

Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: Unable to jump to row 0 on MySQL result index 6 in /admin/inc.php on line 143

Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: Unable to jump to row 0 on MySQL result index 6 in /admin/inc.php on line 143"
I nie wiem o co chodzi.

dobra tego błędu sie już pozbyłem, ale jeszcze jest gdzieś błąd w kodzie ponieważ nie pokazuje mi tego co jest po tym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.