Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Wyciąganie ocen danego ucznia.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aga323
Witam wszystkich! Może odrazu przejdę do sedna sprawy. Robię internetowy dzienniczek ucznia. Mam zrobioną bazę danych z tabelami:
przedmioty
(id_przedmiotu, nazwa przedmiotu)
users
(id_usera, nazwa_usera, klasa itd.)
oceny
(id_przedmiotu, id_usera, ocena)

I mój problem polega na tym, że chcę zrobić dla każdego ucznia osobną podstronę i żeby tam miał w formie tabeli wszystkie przedmioty i do nich wszystkie oceny cząstkowe. Zapewne trzeba by zrobić zapytanie wyciągające oceny dla 1 przedmiotu a potem to ileś razy powtórzyć... Nie mam pojęcia jak to zrobić i proszę o pomoc
luki100011
Pobierze oceny dla jednego ucznia
  1. SELECT * FROM przedmioty p RIGHT JOIN oceny o ON p.id_przedmiotu=o.id_przedmiotu WHERE o.id_usera=$user

Pisane z palca....
aga323
A jak by trzeba było napisac skrypt do konta nauczyciela tak aby mógł edytować i dodawać oceny?
no_face
Cytat
A jak by trzeba było napisac skrypt do konta nauczyciela tak aby mógł edytować i dodawać oceny?

Najlepiej dobrze winksmiley.jpg

Oczywiscie jakis system autoryzacji, podajac nick i pass otrzymuje dostep. Pozniej najlepiej jakis wybor klasy, przedmiotu, tak by edytowac konkretna klase dla konkretnego przedmiotu. Teraz umiescic oceny danego ucznia z klasy w osobnych polach textowych (mija sie z celem), albo wszystkie oceny w jednym polu. Bezproblemowa edycja owych ocen po czym dodac przycisk wyslij, ktory wysylalby dane do skryptu, ktory z koleji obrobilby je i wyslal do bazy.
=kokos=
Teraz robiłem podobną pracę [o której wspomniał no_face] na zaliczenie. Odezwij się na PW to chętnie pomogę.

Pozdrawiam.
mike
=kokos= a co innym nie pomożesz?
Jeśli chcesz pomagać to rób to na forum, a jeśli proponujesz pomoc tylko jednej osobie to rób to na PW.

A nie piszesz na forum żeby się odezwał na PW.
To taki sam idiotyzm jak zadzwonić do kogoś i powiedzieć: "Napisz mi maila to Ci odpiszę na niego."
Chyba od razu byś napisał maila, co?
aga323
Witam ponownie. Mam zrobione zapytanie do bazy, wszystko mi ładnie pobiera tylko teraz mam problem żeby to wyświetlić. Jeśli używam pętli to wyświetla mi przykładowo: W-F: 5, W-F: 4, Historia: 3, Biologia: 4 itd. Nie wiem, pewnie źle to wszystko robie ale nie mam w ogóle pomysłu jakby to zrobić... Proszę o pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.